2018-07-28 04:10:00
Hyundai i30 Fastback N
Hyundai i30 Fastback N
Zdroj: Hyundai

Hyundai uvedie ďalší športový model N: i30 Fastback N

Značka pokračuje vo vývoji tretieho modelu vo vysoko výkonnej verzii N.

Po prvých „papparazzi“ fotkách maskovaného prototypu Hyundai zverejnil prvé oficiálne zábery športového liftbacku i30 N Fastback. Je tiež ešte v maskovacom „prevleku“, no je to pochopitešné. Ďalší model, tentoraz najmladšia karosárska verzia i30 Fastback sa totiž nachádza v poslednom štádiu vývoja. Pripojí sa k rozširujúcemu sa radu vysokovýkonných vozidiel nosiacich logo N.  

Nový i30 Fastback N je v rámci prototypového testovania v plnom nasadení vrátane rozsiahlych skúšok na rôznych povrchoch európskych ciest. Medzi skúšobnými miestami je aj známy okruh Nordschleife na nemeckom Nürburgringu, kde má Hyundai vlastné technické a testovacie centrum.

Zdroj: Hyundai

Na testovanie výkonnosti a spoľahlivosti sa však využíva nielen táto trať, ale aj verejné cesty v regióne, čo pomáha pri príprave tretieho modelu N – po i30 N vo verzii hatchback a Veloster N. Nový Fastabck s prídavkom v označení N bude stavať na sofistikovanom dizajne modelu a skombinuje ho s charakteristickými športovými prvkami svojho súrodenca s piatimi dverami i30 N.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Hyundai i30 Fastback, uvedený do predaja na konci roka 2017, je unikátny automobil. Je to jediné päťdverové kupé vo svojom segmente. Rozširuje úspešný modelový rad i30. Nový model i30 Fastback N posunie toto vozidlo na ďalšiu úroveň.

Môžeme sa pozrieť na detaily. Fastback má rovnakú prednú časť, ako má hatchback, rovnako kolesá a dvojicu koncoviek výfuku. Od štandardnej verzie sa bude odlišovať spojlerom, vlastne odtrhovou hranu veka batožinového priestoru.

Zdroj: Hyundai
Zdroj: Hyundai

Technika má byť zrejme rovnaká, ako v hatchbacku. Dvojlitrový preplňovaný štvorvalec bude podľa verzie posielať výkon 181, či  199 kW (247, resp. 271 k) vždy na predné kolesá prostredníctvom samosvorného diferenciálu. Manuálnu šesťstupňovú prevodovku možno už od začiatku výroby doplní aj dvojspojková sedemstupňová automatická prevodovka. Onedlho ju má dostať aj hatchback. Pri ostrom liftbacku sa objavili úvahy o príplatkovom pohonu všetkých kolies.

Hyundai i30 Fastback N však nie je posledným modelom s takýmto označením. Písmeno N by údajne v budúcnosti mohol dostať aj crossover Kona. Kórejci to so športovým oddelením pekne rozkrútili. Skúsenosti a imidž športových modelov chce Hyundai využiť v modeloch označených N Line. O prvom z nich sa dočítate na inom mieste. Majú byť obdobou napríklad modelov ST-Line značky Ford, kde sú to inak naladené štandardné modely so športovým vzhľadom a doplnkami.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo