2018-05-30 19:00:00
Toyota RAV-4
Toyota RAV-4
Zdroj: Toyota

Málo miesta na parkovanie? Pre Toyotu RAV4 hračka...

Parkovanie pre skúseného vodiča určite nie je tou najväčšou výzvou.

Preplnené parkoviská a úzke mestské uličky však dajú niekedy poriadne zabrať. S balíkom technológií v Toyote RAV4 zaparkujete  kdekoľvek.

Kolízie pri parkovaní nám dokážu poriadne zdvihnúť tlak. Často k nim dochádza najmä na parkoviskách obchodných centier, ale aj na sídliskách.  Ošuchy a drobné poškodenia síce nebránia v ďalšej jazde, ale znehodnocujú vozidlo. A samozrejme, pokazia náladu...

Zdroj: Toyota

Parkovacie snímače

Sú tým najjednoduchším spôsobom na uľahčenie parkovacieho manévru. Snímače sú namontované v nárazníkoch a elektronický systém meria vzdialenosť od prekážky či iného vozidla.  Toyota RAV4 ich má vpredu i vzadu.  Všetky verzie majú parkovacie senzory v cene, za príplatok  ich domontujú iba v základnej verzii japonského SUV. 

Počas cúvania systém snímačov upozorňuje vodiča zvukovými signálmi, že sa približuje k inému objektu – čím je prekážka bližšie, tým je signál intenzívnejší. Prekážku znázorňuje aj animácia na farebnom multiinformačnom displej. Snímače možno deaktivovať tlačidlom na palubnej doske.

Zdroj: Toyota

Kamera na cúvanie

Cúvacia kamera je najčastejšie v balíku s parkovacími snímačmi. Obraz z tohto zariadenia  sa v  Toyote RAV4  zobrazuje na centrálnom dotykovom displeji s uhlopriečkou 7 palcov. Toto zariadenie zobrazuje na obrazovke aj špeciálne pomocné čiary, ktoré ešte viac uľahčujú parkovací manéver. Koľko musíte zaplatiť za takéto zariadenie? Toyota RAV4 má kameru na cúvanie v cene vozidla počnúc od druhej verzie výbavy.

Počas cúvania systém zobrazí v reálnom čase odporúčanú trasu a na centrálnom displeji sa objaví trojrozmerná vizualizácia celého prostredia. K dispozícii sú ďalšie možnosti systému. Panoramatický zoom umožňuje priblížiť prekážku. Ďalšou fajnovosťou je zmena vozidla na obrazovke na transparentné, čo obraz ešte spresní.

Zdroj: Toyota

Z vtáčej perspektívy

Najpokročilejšou technológiou, ktorá v Toyote zjednodušuje parkovanie, je 360-stupňový kamerový systém, vďaka ktorému vodič vidí na displeji auto z vtáčej perspektívy.  Uľahčuje to nielen cúvanie, ale aj manévrovanie pri jazde dopredu, ak dostatočne nevidí pred kapotu auta Systém takisto ponúka možnosť približovania obrazu, sa dá aktivovať dotykom na obrazovke.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Toyota Central Europe - Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo