2018-04-06 12:50:00
Čerpacia stanica - diesel
Čerpacia stanica - diesel
Zdroj: TASR - AP

Predaj áut v Nemecku rastie, podiel naftových sa prepadol - aj v Británii

Nové autá sa v medziročnom porovnaní Nemecku v 1. kvartáli predávali lepšie.

Prudko sa však znížil podiel dieselových áut. Dôvodom sú obavy z možných zákazov vjazdu do niektorých miest.

      Celkovo bolo v prvých troch mesiacoch 2018 v Nemecku registrovaných 878 600 nových áut. To bolo o 4 % viac než v rovnakom období vlani, uviedol Zväz automobilového priemyslu VDA. Pritom iba približne každé tretie novoregistrované vozidlo malo dieselový motor.
      Podiel dieselov v 1. štvrťroku padol na 32,3 % zo 42,7 % v rovnakom období vlani. Dôvodom je škandál týkajúci sa manipulácie s emisiami. Mnohé mestá hrozia zákazom vjazdu starších dieselových vozidiel.

      Podiel dieselov na predaji nových áut sa znižuje už dlhší čas. V marci podľa spolkového úradu pre motorové vozidlá KBA dosiahol len 31,4 %. Podiel benzínových áut dosiahol 64 %. Zvyšuje sa aj počet áut s alternatívnymi pohonmi, aj keď stále nie sú príliš rozšírené. Z 347 000 áut registrovaných v marci bolo 3800 elektromobilov a 10 900 hybridov.
      Celkovo boli prvé tri mesiace z hľadiska predaja nových áut najlepším 1. kvartálom od roku 2000, uviedol zväz VDA.

      V marci  sa výrazne znížil predaj automobilov aj v Spojenom kráľovstve. Dôvodom bol najmä strmý pokles predaja dieselových vozidiel. Informovalo o tom vo štvrtok britské združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT).
      Podľa najnovších údajov SMMT sa predaj nových automobilov v Spojenom kráľovstve v marci 2018 medziročne znížil o 15,7 % na 474 069 kusov. Napriek tomuto poklesu počet registrácií nových vozidiel zostáva aj naďalej - v rámci histórie štatistík - na vysokej úrovni. Minulý mesiac bol počet áut predaných v marci štvrtý najväčší.

      Dopyt po dieselových modeloch ale ukázal, že pokračuje doterajší trend klesajúceho záujmu o ne. Registrácie nových dieselových áut sa v marci znížili zo 244 593 kusov v tom istom mesiaci minulého roka o 37,2 % na 153 594 kusov.
      Počet zaregistrovaných benzínových vozidiel bol pritom v marci v podstate stabilný, keďže vzrástol medziročne len o 0,5 %.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo