2016-11-18 14:40:00
Citroën C-Elysee
Citroën C-Elysee
Zdroj: Citroen

Citroën predstavil vynovený model C-Elysée

Trojpriestorové vozidlo je známe nielen u nás. Pre značku získalo dvojitý úspech.

Aj v medzinárodnom meradle sa C-Elyséé uchytilo ako globálny model a od roku 2012 sa z neho predalo viac ako 400 000 kusov. Druhý úspech predstavujú tri tituly majstra sveta v rade v šampionáte WTCC.

Citroën sa rozhodol podporiť úspech modelu a auto zmodernizoval. Zmenil dizajn vozidla – má teraz celkom novú prednú časť, zadné svetlomety s 3D grafikou, nové kryty kolies, tiež nové 16-palcové disky z ľahkých zliatin a dva nové laky karosérie. Vozidlo, známe svojím vnútorným priestorom, dostalo technológie, ktoré uľahčujú jazdu.

Model sa predstavil v roku 2012 a predaj sa začal v krajinách okolo Stredozemného mora. Od roku 2013 sa dostal aj k zákazníkom v Číne a predajný úspech zaznamenal na všetkých významných trhoch ako Čína, Turecko či Alžírsko. Od začiatku predaja sa pre Citroën C-Elysée rozhodlo už viac ako 400 000 klientov. V roku 2015 sa predalo 117 000 kusov modelu C-Elysée, z toho takmer 90 000 v Číne. V priebehu tohto roka sa vozidlo C-Elysée dostalo do predaja priamo v predajnej sieti značky Citroën aj v ďalších európskych krajinách.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Spolu s predajným úspechom na najdôležitejších trhoch sa modelu C-Elysée darilo aj v šampionáte Majstrovstiev sveta FIA WTCC. Značka Citroën dosiahla počas svojej trojročnej účasti úplné maximum v podobe troch titulov majstra sveta v rade medzi konštruktérmi aj medzi jazdcami. Po úspešnej kariére prepúšťa model C-Elysée WTCC priestor novému športovému dobrodružstvu - modelu Citroën C3, ktorý bude štartovať v šampionáte FIA WRC.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Zmeny hlavne zvonka

Novinka dostala ľahko rozpoznateľnú prednú časť. Nárazník je teraz v štýle, ktor používa značka na svojich celosvetovo predávaných modeloch. Nová maska a chrómované šípy zaberajú celú šírku a končia sa až v dizajnovo upravených predných svetlometoch. Získali väčšiu plochu a chrómové prvky, ktoré podporujú moderný vzhľad. Tvarové zmeny zvárazňujú pocit šírky vozidla. V tomto trende pokračuje aj spodná časť nárazníka so širokými horizontálnymi otvormi na vstup vzduchu a chrómovými lištami okolo hmloviek. Prednú časť dotvárajú denné LED svetlomety umiestnené nad hmlovkami.

Zadnej časti nového modelu C-Elysée dominujú svetlomety s 3D efektom, tiež umocňujú pocit šírky vozidla a zvyšujú jeho eleganciu. Bočná strana vozidla dostala dve novinky v rozmere 16 palcov: dvojfarebné kryty kolies s 3D efektom a kolesá z ľahkých zliatin San Diego s perleťovým efektom. Do ponuky sa dostali aj dva nové laky karosérie: nový modrý lak Lazuli Blue nahradí modrý Bleu Télès a sivý Gris Acier nahradí sivý Gris Aluminium.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Interiéru dominuje palubná doska, ktorú, v závislosti od úrovne výbavy, zdobí lišta pred spolujazdcom. Výber materiálov sa podriadil elegancii, robustnosti a jednoduchej údržbe. Hlavnou novinkou je 7-palcová dotyková obrazovka. Prístrojová doska dostala novú grafiku ukazovateľov, ktoré zlepšujú jasnosť a čitateľnosť. Vo vyšších verziách výbavy ju obohatí aj displej s údajmi z palubného počítača, ktorý sa dostane medzi kruhové ukazovatele.

Vnútorný priestor v duchu komfortu

Model C-Elysée sa zapísal do povedomia komfortom a veľkým vnútorným priestorom, pričom novinka ťaží zo skúseností značky v oblasti jazdných vlastností, kvality a technológií. Jazdné vlastnosti sú nastavené tak, aby sa vo vozidle cestovalo pohodlne bez ohľadu na podklad, po ktorom sa pohybuje. Napriek kompaktným vonkajším rozmerom ponúka najmä na zadných sedadlách priestor porovnateľný s vozidlami vyšších tried a dopĺňa ho batožinovým priestorom s objemom 506 litrov. Podstatná zmena sa ukazuje v opierkach zadných sedadiel, ktoré by už nemali byť iba integrované, ale aj výškovo nastaviteľné - najlepšie to vidno vo videu na konci článku.

Citroën C-Elysée je moderný, priestranný a  elegantný sedan s robustnou konštrukciou. Tiež má intuitívne technológie v prospech pohodlia - parkovaciu kameriu a najnovšiu generáciu rádia a navigácie, ktoré sa ovládajú prostredníctvom 7-palcovej dotykovej obrazovky:

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Citroën Connect Radio: dotyková obrazovka má teraz kapacitnú technológiu uľahčujúcu ovládanie. Združuje telefonovanie prostredníctvom technológie Bluetooth (prístup do telefónneho zoznamu a možnosť opakovaného volania), multimédiá s možnosťou počúvania hudby uloženej v smartfóne, možnosť ovládania aplikácií na smartfóne pomocou zrkadlenia Mirror Screen (Android Auto & CarplayTM), multimédia so 4 reproduktormi a AM/FM rádio (s ovládaním na volante). Funkcie telefonovania a médií dajú ovládať aj hlasovými pokynmi.

Citroën Connect Nav: Nová 3D navigácia dopĺňa systém Citroën Connect Radio a vďaka dotykovej funkcii umožňuje roztiahnutím dvoch prstov priblížiť obraz. Nové mapové podklady zvýšili kvalitu navádzania do cieľa. Podstatné európske mestá a ich pamiatky sa zobrazujú v 3D. Pri navigácii na viacprúdových komunikáciách pomáhajú aj šípky. Prejazd cez komplikované križovatky uľahčuje doplnkové okno s detailným zobrazením.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

V závislosti od krajiny poskytuje nové online služby: Pack Citroën Connect Nav vrátane aktuálnych informácií o dopravnej situácii a návrhu alternatívnych trás TomTom, zobrazovanie počasia v destinácii, zobrazovanie parkovacích miest a čerpacích staníc spolu s cenami, vyhľadávanie zaujímavých miest na internete, nebezpečné zóny s vyznačením zón so zvýšeným rizikom vzniku nehôd (stálych alebo dočasných), aktualizácia mapových podkladov a softvéru cez USB vstup.

Zdroj: Citroen
Zdroj: Citroen

Nový Citroën C-Elysée ponúka viacero výkonných a úsporných motorov, ktoré spĺňajú potreby a nároky všetkých regiónov sveta, v ktorých sa bude vozidlo predávať. Benzínové motory zastupuje pohonná jednotka PureTech 82 spojená s manuálnou prevodovkou alebo VTi 115 spojená s manuálnou prevodovkou alebo s úplne novou 6-stupňovou automatickou prevodovkou EAT6. Záujemcovia o naftové motory si môžu vybrať medzi verziami HDi 92 a BlueHDi 100.

Nový model Citroën C-Elysée sa bude vyrábať vo fabrike v španielskom meste Vigo a do predaja sa dostane v prvom štvrťroku 2017. V rovnakom období sa do predaja dostane aj čínska verzia vyrábaná vo fabrike v meste Wuhan.

Jozef Vydra
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo