2014-04-30 11:26:31
Mercedes GLA
Mercedes GLA
Zdroj: Daimler

Daimler hlási nárast ziskov až o 95 %! Pomáhajú najmä nové modely Mercedesu

Daimler ťaží najmä z nových modelov luxusnej dcéry Mercedes, a tiež z nárastu predaja v USA a v Číne.

Nemecký výrobca áut koncern Daimler zaznamenal v 1. kvartáli 2014 strmý nárast zisku, medziročne o 95 %, Vďačí za to veľkému dopytu po luxusných vozidlách z produkcie jeho dcérskej firmy Mercedes-Benz. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Daimler uvádza, že zvýšeniu ziskovosti pomohlo uvedenie nových kompaktných modelov, no tiež príchod S-klasse. V nedávnom období Mercedes okrem S-ka uviedol i nové A-čko, CLA a malé SUV GLA. Dokopy sú jedným z najdôležitejších faktorov rapídneho nárastu profitu.

Presnejšie, zisk spoločnosti Daimler pred úrokmi a zdanením (EBIT) sa v 1. štvrťroku 2014 vyšplhal na 1,79 miliardy eur z 917 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. To je dokonca lepší výsledok ako EBIT na úrovni 1,7 miliardy eur, ktorý automobilke predpovedali analytici.

"Naša stratégia funguje a naše investície prinášajú ovocie," zhodnotil výsledky za 1. kvartál šéf koncernu Dieter Zetsche.

Tržby Daimleru za tri mesiace do konca marca vzrástli medziročne o 13 % na 29,5 miliardy eur a jeho čistý zisk sa zvýšil na 1,03 miliardy eur z vlaňajších 536 miliónov eur.

Za dobré výsledky vďačí koncern aj dopytu po luxusných modeloch Mercedes-Benz v Číne a USA. Ich predaj v uplynulom kvartáli medziročne vzrástol o 15 % na 374.300 vozidiel.

Samotná automobilka Mercedes-Benz v 1. štvrťroku viac ako zdvojnásobila EBIT na 1,18 miliardy eur zo 460 miliónov eur v období január - marec 2013.

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo