2013-09-27 11:15:00
VW Golf Variant
VW Golf Variant
Zdroj: VW

Volkswagen Golf Variant začína na Slovensku s cenou nižšou ako česká „sesternica“

Nepredstaviteľné sa stalo pravdou, cenník kombi verzie Volkswagenu Golf sa začína už od 14 820 eur.

Včera sa oficiálne začal predaj nového Volkswagenu Golf Variant na slovenskom trhu. Skôr, ako si ho mohli jeho budúci užívatelia reálne vyskúšať, má zastúpenie VW už viac ako 220 objednávok. Úspech aj vďaka zmenám, ktoré novinku sprevádzajú.

Nič proti predchádzajúcej generácii, ale bola dosť neosobná, chladná. Poučenie pre automobilku znamená zmenu prístupu, filozofie aj dizajnu. Na prvý pohľad vidno, že emócie nie sú v tomto prípade iba slovo. Navyše auto prináša viac ako konkurenčné rozmery vnútorného a hlavne batožinového priestoru. To spolu s príjemnou základnou cenou vytvára dobrú štartovaciu pozíciu.

Viac, ako doteraz, lepšie ako sa zdá

Objem batožinového priestoru v prípade takýchto áut je veľmi dôležitý parameter. Variantu nadelili vo Volkswagene 605 litrov, po sklopení sedadiel dokonca 1620 litrov. Operadlá zadného radu sedadiel možno jednoducho sklopiť do vodorovnej polohy odistením páčkami  pod krycou roletkou. Tá sa dá schovať pod podlahu do gumených puzdier, čo utlmí pazvuky.

Raritou je nové čelné sklo, ktoré je vyhrievané – nie však ako doteraz, zatavenými drôtikmi. Medzi dvoma vrstvami je fólia, ktorá okrem vyhrievania pôsobí aj ako tepelný štít proti prehrievaniu interiéru a zároveň má obmedzovať namŕzanie okna. Kombíkový Golf má tiež multikolíznu brzdu, ktorá v prípade nehody prevezme kontrolu nad autom a reguluje rýchlosť a smer jazdy. Adaptívny tempomat a systém na rozpoznávanie únavy sú už len čerešničkami na torte výbavy.

Na výber výkon aj úspora

Pod kapotou nájdeme motory, ktoré sú aj v krátkej verzii, pričom systém štart/stop má byť sériový na všetkých modeloch. Pri niektorých benzínových motoroch bude k dispozícii tiež funkcia ACT (aktívny manažment valcov), ktorý umožní (a dokáže) pri malej záťaži odpojiť dvojicu valcov, čím sa zlepší spotreba paliva. Benzínový motor TSI s v výkonom 103 kW (140 k) vďaka tomuto systému má mať priemernú spotrebu len 4,8 l paliva na sto kilometrov.

Medzi benzínovými motormi budú na výber výkony od 63 kW (85 k) až do 103 kW (140 k), spotreba základnej verzie je pritom 4,9 l/100 km. Pri naftovom pohone budú na výber motory od 77 kW (105 k) až do 110 kW (150 k). Základný naftový motor má mať spotrebu 3,8 l/100 km. V ponuke bude aj špeciálny model BlueMotion so spotrebou len 3,2 l/100 km.

Základná cena Golfu Variant za verziu s motorom 1,2 TSI a výkonom 63 kW (85 k) je celkom príjemných 14 820 eur. Už v základe je klimatizácia a rádio s dotykovým displejom. Po skončení prezentácie sme sa na pár dní stali užívateľmi jedného z vozidiel. Skúsenosti, dojmy a zážitky vám sprostredkujeme na našich stránkach.

Promo video si môžete pozrieť tu:

jv
ZDROJ: Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo