2013-02-18 11:00:00
EXKLUZÍVNE: Máme majstra Európy,
Jaroslav Baránek si vyskúšal nielen preteky do vrchu, ale aj okruhy - na zábere na rakúskom Salzburgringu.
Zdroj: Johann Vogl/Motorsportphoto Hanse

EXKLUZÍVNE: Máme majstra Európy, jazdí na Ferrari!

STUTTGART – Slovensko dosiahlo ďalší významný úspech. Naše farby sa dostali na najvyšší stupeň v jednom z rebríčkov FIA v motoristickom športe.

Uplynulá sobota v podvečer patrila v priestoroch múzea Mercedes-Benz v nemeckom Stuttgarte automobilovým jazdcom na historických automobiloch z celej Európy. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) tam totiž vyhlasovala zaujímavé výsledky.

Odovzdávali sa ocenenia a tituly Majster Európy za rok 2012 najlepším jazdcom a spolujazdcom v kategóriách Historic Formula One Championship, Historic Rally Championship, Historic Regularity Rallies a Historic Hill Climb Championship.

Domov s titulom Majstra Európy

Pre Slovensko bol slávnostný večer výnimočný tým, že po prvý raz v histórii našej krajiny, aj v histórii vyhlasovania týchto titulov, bol v kategórii historických automobilov ocenený slovenský jazdec. Jaroslav Baránek získal titul Majster Európy v rámci šampionátu pretekov do vrchu historických automobilov. Úspech dosiahol na vozidle Ferrari 308 GT4 v kategórii C3. To sú vozidlá homologované v rokoch 1976 až 1981. Z jedenástich pretekov v roku 2012 ich absolvoval deväť. Bodoval na každom z absolvovaných podujatí a s prehľadom zvíťazil v konkurencii viac ako tridsiatich jazdcov.

Správna voľba auta je polovica úspechu

Červený rýchlik Ferrari 308 GT4, na ktorom náš úspešný jazdec zvíťazil, je jediným kusom tohto vozidla na Slovensku. Pod kapotou má osemvalcový motor s objemom 3 litre a s výkonom 162 kW (220 k) a päťstupňovú prevodovku. Vozidlo je v pôvodnom stave, bez akejkoľvek elektroniky či iných moderných technológií. Je v rámci predpisov doplnené o predpísanú bezpečnostnú výbavu. Má namontovaný vnútorný ochranný rám, bezpečnostné sedadlo, šesťbodové pásy a hasiaci systém. Mať dobré auto, je predpokladom na úspech. Treba aj skúsenosti a tých Baránek za volantom športových áut nazbieral viac ako dosť.

Zdroj: autosportfoto.sk/Tibor Szabosi. Slavo Hunák

Po slovenských tituloch aj európsky

Jaroslav Baránek, jazdec zvolenského Autotechna Racing Teamu sa venuje motoristickému športu od roku 1996. Získal už 5 titulov Majster Slovenska. S Ferrari jazdí tretiu sezónu a zisk najvyššieho európskeho ocenenia je zatiaľ vrcholom jeho kariéry. Potvrdil nám, že aj tentoraz hu budeme vídavať na pretekoch. Nie ako diváka - aj tento rok bude jazdiť európske kopce s cieľom obhájiť titul. Je to príjemné zistenie, že budeme mať možnosť vidieť Jara a jeho nádherné Ferrari aj na Slovensku. V júni v Košiciach a v júli v Dobšinej sa budú jazdiť Majstrovstvá Európy v pretekoch historických automobilov do vrchu. Jaro Baránek bude opäť na štarte.

jb, jv
ZDROJ: ART

Komentáre k článku


Stream naživo