2013-01-22 12:55:00
Najrýchlejšie auto sveta je
V plnej paráde - z nuly na 300 km/h pod 14 sekúnd!
Zdroj: Drew Phillips

Najrýchlejšie auto sveta je Hennessey Venom GT

Nie je Hennessy ako Hennessey. Jedno písmenko znamená veľký rozdiel: svetoznámy koňak, alebo najrýchlejšie auto.

John Hennessey označoval svoj Venom GT za najrýchlejšie cestné vozidlo planéty už dávno. Ale iba teraz to má potvrdené aj oficiálne v Guinessovej knihe rekordov. Rekord síce padol už pred pár dňami, ale strohé vyhlásenie s fotkou pár chlapov s diplomom nie sú zaujímavé. Teraz sa objavilo video z pokusu – takže ho predkladáme tiež . A je to veru pekné pozeranie. Škoda, že sa na ňom nedá cítiť to preťaženie pri zrýchlení a brzdení. To by bola iná káva, alebo koňačik?

Krátka história Venom GT

Venom GT sa predstavil vlastne iba nedávno, pred troma rokmi. Pochádza z Hennessey Performance, čo je americká tuningová firma, ktorá sa sústreďuje na americké autá. Špeciálne na úpravy motorov, pri ktorých nie je výnimkou výkon vyše 1000 koní, vlastne 732 kW. Upravujú Corvettu, Ford GT, Viper – teda všetko, čo má veľký motor so športovým nadaním a visačku „Made in USA“. Prezident firmy, John Hennessey si raz predsavzal, že by mohli postaviť auto s čo najlepším pomerom hmotnosť/výkon. Najprv mal auto poháňať motor z Viperu a dvoma turbami. Potom voľba padla na V8 z Corvette ZR 1. K tomu potrebovali vhodný podvozok. Hľadali medzi športovými autami a voľba padla na Lotus Elise, resp. Exige. Akoby na chrbát britského „kolibríka“ namontovali motor z raketoplánu.

Zdroj: Drew Phillips
Zdroj: Drew Phillips

Z nuly na 300 km/h je to „brnkačka“

Na videu uvidíte, ako neuveriteľne jednoduché na prvý pohľad môže byť zrýchlenie z miesta až na spomenutých „tristo“.  To len vtedy, keď sa skombinuje ultraľahká britská štruktúra vozidla s výkonným americkým motorom, ktorým je dôsledne prepracovaný, dvoma turbodúchadlami preplňovaný vidlicový osemvalec LS9. Ten je dobre známy z Chevroletu Corvette ZR1 (C6) a pri svojom základnom naladení dáva 541 kW (735 k). Ak by vám nebolo dosť, Hennessey ukazuje, že to vie ešte výrazne lepšie. Najprv dodával silnejšie motory  so 746 kW (1 014 k) a 895 kW (1 217k). V mierne odlišných britských koňoch to boli pekne „guľaté“ čísla: 725, 1 000 a 1 200. No pod karbónovou karosériou bol ukrytý oveľa výkonnejší dravec.

Ako sa robí rekord

Pod dohľadom komisárov z Guinnes World Record (GWR) a s použitím oficiálnej časomiery sa dynamické testy udiali na letisku Ellington Airport v texaskom Houstone. Aby mohol byť rekord uznaný, bolo treba v priebehu jednej hodiny absolvovať dve jazdy. Pri prvej zrýchlil Venom GT z 0 na 300 km/h za 13,18 s s podporou zadného vetra 6,4 km/h a v opačnom smere to bolo za 14,08 s, pričom čelný protivietor fúkal rýchlosťou 9,7 km/h. Priemer bol 13,63 sekundy,  presne o 9 desatín sekundy nižší ako u doterajšieho držiteľa rekordu, ktorým bol Koenigsegg Agera R. Len pre porovnanie: štandardný Bugatti Veyron zrýchli z 0 na 300 km/h za 16,7 s a vylepšený Veyron Super Sport za 14,6 s.  Impozantný motor modelu Venom GT bol prevŕtaný zo 6,2 na 7,0 litrov a dosahuje výkon 915 kW ( 1 244 k), pritom krútiaci moment je 1 564 Nm. Venom GT má aj s plnou palivovou nádržou pohotovostnú hmotnosť iba 1 244 kg. Skutočne úžasný pomer 1 k/1 kg priniesol ovocie v podobe oslnivých výkonov. Nebude si ich však môcť dovoliť zažiť veľa ľudí. Vozidiel tohto radu má nakoniec vzniknúť len 29, pričom už tretina z nich má svojho majiteľa. Medzi nimi sedlá verziu Spyder napríklad spevák skupiny Aerosmith, Steve Tyler. Pýtate sa na cenu? Približne milión a 195 000  dolárov. To je necelých 900 000 eúr.

Namiesto záveru

Viac vám povie nasledovné video, kde zistíte, aké to bolo všetko rýchle – 14 sekúnd na tristovku, to je vážny cval. No nech už je ako chce, a Hennessey Venom GT je najrýchlejším autom pri zrýchlení aj s maximálkou (udávaná 432-440 km/h), už sa chystá model 2013. Nový Venom GT2 bude ešte ľahší a mať ešte viac výkonu. Možno zaútočí na nový rekord s cieľom pokoriť 300 kilometrovú hranicu za 10 sekúnd – ale to už by konkuroval stíhačkám.

A keď máte trocha času a chuť, pozrite si aj nasledujúce obrázky – takto sa pokus pripravoval, skúšali sa podmienky – a nakoniec to vyšlo!

Jozef Vydra
ZDROJ: venomgt.com, Hennessey Performance

Komentáre k článku


Stream naživo