2023-04-26 17:45:00
Aktivisti zaútočili na najekologickejšiu
Aktivisti zaútočili na najekologickejšiu formulu
Zdroj: twitter.com

Aktivisti bojujú proti klíme. Zaútočili na jediné bezemisné preteky. Tu sú ich dôvody

Ani jazdci, ani fanúšikovia pretekov zvaných Formula E nerozumejú akcii nemeckých aktivistov.

Počas uplynulého víkendu sa konali preteky na okruhu v Berlíne. Formula E je jediné podujatie organizované zastrešujúcou motoristickou federáciou FIA, ktorá má status uhlíkovo neutrálneho podujatia. Monoposty jazdia výhradne na elektrinu, z výfuku im teda nejde nič. Cieľom Formuly E je ukázať, že aj elektrické preteky môžu byť zaujímavé a že zábava nemusí automaticky znamenať ničenie životného prostredia, znečisťovanie ovzdušia emisiami, či zvukovým smogom.

 

Skrátka Formula E je ekologická formula a aj na základe jej úspechu sa F1-tka tiež časom stane uhlíkovo neutrálna - prejde na syntetické palivá. Skrátka progres, ktorý teší mnohých z nás, ktorým záleží na životnom prostredí.

Azda aj to je málo pre nemeckých aktivistov zo skupiny Letzte Generation (posledná generácia), ktorý sa rozhodli narušiť štart nedeľňajších pretekov tým, že vtrhli na štartovaciu rovinku medzi monoposty a pokúsili sa prilepiť k asfaltu tak, aby preteky prerušili. Šesticu narušiteľov však rýchlo spacifikovala bezpečnostná služba a v krátkosti ich poslali do rúk polície.

 

 Ich konaniu nerozumejú ani jazdci, ani tímy, ani organizátori. Hovorkyňa podujatia uviedla, že akcia nesúvisela s pretekmi a po krátkom prerušení všetko prebiehalo podľa plánu.

Po incidente sa skupina k vstupu na trať prihlásila s tvrdením, že je čas spomaliť, pretože sa rútime do  klimatického pekla s nohou na plyne.

Činy skupiny "Posledná generácia" akosi nedávajú zmysel a už vôbec nie v tomto prípade. Treba ale uznať, že sekvencia pretekov, do ktorých svojim konaním vstúpili je známa rýchlym zahrievaním pneumatík, keď sa monoposty narýchlo posunú o niekoľko desiatok metrov do štartovacích pozícií s typickým zakvílením elektrických motorov a v oblaku dymu zo spálených pneumatík - tzv. gumovanie. Je to tak trochu šou, tak trochu účel, no daný dym rozhodne nepatrí medzi zdravotne prospešné. Žeby reagovali práve na to? Skôr nie.

Posledná generácia útočí na umelecké diela, narúša akcie, ktoré s klimatickou krízou zdanlivo nesúvisia. Správajú sa ako ľudia v núdzi zahnaní do kúta, ktorí zdanlivo nemajú čo stratiť. Je to možno šialené, no podľa nich si šialená doba žiada šialené riešenia. Je jednoduché mávnuť nad nimi rukou a odsúdiť ich za pometencov, no minimálne z PR hľadiska si svoju robotu robia veľmi dobre a darí sa im svoje témy a samých seba dostávať do médií omnoho lepšie ako väčšine ostatným. Takže... má to zmysel?


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Twitter, Reuters, ABB FIA, Letzte Generation

Komentáre k článku


Stream naživo