2022-02-13 11:30:00
Volvo S40 2,0i 107
Volvo S40 2,0i 107 kW 2010
Zdroj: Ján Hargaš

Vyzerá vaše auto čisté? V skutočnosti je špinavšie ako priemerný záchod

Nečistoty, ktoré vidieť, tie sa nám hnusia, no tie, ktoré nevidieť, tie si pokojne žijú priamo v našich autách.

 

Poznáte to, ten kto nemá auto povysávané a má po sedadlách a pod nohami omrvinky, či kúsky blata, ten je považovaný za „špindíru“ a sadnúť si k nemu do auta je nepríjemná predstava. A potom si sadnete do svojho povysávaného, otočíte vonný stromček správnou stranou a tešíte sa ako čisto v autíčku máte. Lenže baktérie ani vysávač ani voňavka neohrozia. V aute si veselo žijú, množia sa a čakajú kedy budete dostatočne neopatrní na to, aby si mohli vo vás urobiť divokú párty.

Štúdia univerzity z Birminghamu si vzala na paškál baktérie na rôznych miestach rôznych áut. Nešlo o to nájsť najšpinavšie auto, ale stanoviť priemer, úroveň neviditeľného znečistenia, s ktorým sa stretáva väčšina posádok osobných motorových vozidiel. A sami boli veru prekvapení ako zlé to v skutočnosti je. Až tak zlé, že množstvo baktérií a jednotlivých kmeňov je väčšie ako na priemernej toalete. Keď sa vám teda hnusí chytať záchodovú dosku, nemali by ste asi veľmi chytať ani volant vlastného auta, ani páku a ďalšie miesta.

Výskumníci odobrali vzorky z interiéru aut rôzneho veku. "Výsledky tejto štúdie sú fascinujúce, pretože ukazujú, že napriek čisteniu našich automobilov platí, že čím sú staršie, tým sú špinavšie," uviedol mikrobiológ a jeden z autorov štúdie Jonathan Cox. 

Výskumníci sledovali mieru bakteriálnej kontaminácie na radiacej páke, palubnej doske, volante, sedadle vodiča i na zadnom sedadle a v batožinovom priestore. Najmenej druhov baktérií sa nachádzalo na volante. Ten mnohí vodiči v súčasnosti aj dezinfikujú, navyše naň často najviac svieti slnko, takže je pochopiteľné, že bacilom sa tam darí najhoršie. I tak tam ale autori štúdie identifikovali v priemere 146 druhov baktérií. V podobnom duchu, najmä v súvislosti so slnečným žiarením, možno písať o palubnej doske, ktorá je kontaminovaná tiež menej, než ostatné časti auta, no stále na nej býva v priemere dvojnásobok jednotlivých druhov bacilov. Čím nižšie a ďalej, tým je to horšie. Nasleduje radiaca páka a zadné sedadlo. Na zadnom sedadle ich bolo 323, na radiacej páke v priemere 407. Najviac používané sedadlo v aute - sedadlo vodiča malo 649 druhov baktérií. Úplne najhorším miestom je to, kde obvykle ukladáme potraviny - do kufra. Batožinový priestor je doslova rajom baktérií a tie sa tam vyskytujú nielen v hojnom počte, ale najmä vo veľkej rozmanitosti - až 1425 druhov bacilov. 

A aby bolo jasné, nie sú to vždy baktérie spriaznené s človekom, ale aj pekne protivné potvory. V batožinovom priestore sa hojne vyskytuje napríklad E.coli, teda fekálna baktéria žijúca v črevách. No v celom aute možno nájsť aj rod baktérii Pseudomonas, ktorý vykazuje vysokú rezistenciu voči antibiotikám, či zlatý stafylokok, ktorý môže spôsobovať vážne kožné infekcie. Iste, mnohé z týchto baktérií žijú priamo v nás, či na nás, no skúšať rôzne druhy a ich účinok na trávenie, či na zdravie kože a slizníc, to neznie práve najlepšie. 

"Výsledky ukazujú, že by sme mali zmeniť spôsob, akým premýšlame o svojich autách a ich čistote. Často svoje autá umývame podľa toho, či vyzerajú čisté a nie podľa toho, či sú čisté naozaj," vraví Cox. Čisto však obvykle vyzerá aj záchodová doska, no jesť z nej by asi nikomu nenapadlo. Jednoducho by sme sa mali väčšmi venovať čistote svojich áut a to aj tam, kde to vyzerá čisté. 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Aston University via tn.nova.cz

Komentáre k článku


Stream naživo