2021-09-26 11:30:00

VIDEO: Pozrite ako veľmi Škode chýba pôvodný Top Gear s Clarksonom

SUV modely značky Škoda začali prúdiť na svet v roku 2009.

 

Odvtedy prešlo mnoho vody cez Vltavu, avšak už je to desať rokov odkedy niekto naposledy otestoval jednu z významných súčastí SUV automobilov značky. A síce pevnosť a hlavne nosnosť strechy. Veď SUV je vlastne hatchback/kombi s hmotnosťou vyššou o pár stoviek kilogramov len preto, aby sa tie centimetre výšky a priestoru v kabíne celé časom nezrútili do seba. Jednou z výhod vyššej hmotnosti je vyššia spotreba je vyššia pevnosť stĺpikov a strechy.

Viac ako desať rokov späť o tom s typickou originalitou informoval Jeremy Clarkson v britskej motoristickej šou Top Gear. Zobral Škodu Yeti a test jej schopností ukončil pristátím vrtuľníka na strechu auta. Stačila mu k tomu plošina a pomerne ľahký vrtuľník.

Škoda si na tento stunt dobre pamätá a rozhodla sa zopakovať ho. Vrtuľník pristál na strechu faceliftovaného modelu Škoda Kodiaq. Nástupca sa s týmto pokusom vysporiadal bez väčších ťažkostí a taktiež mu k tomu stačila len plošina, ktorá strechu auta rozšírila dostatočne na to, aby na ňu mohol vrtuľníček kompaktných rozmerov pristáť.

Natíska sa tak otázka, čo by strecha spravila v prípade pristávania väčšej „váhy“ napríklad vrtuľníka MI-24, ba MI-26. Tu je videjko s Kodiaqom:

Tu je zas originál. Teda pôvodné video s J. Clarksonom a jeho test modelu Yeti:  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo