2019-01-27 07:50:00
Honda Urban EV
Honda Urban EV
Zdroj: Honda

Honda predstaví v Ženeve nový elektromobil v retro štýle

Svetovú premiéru na ženevskom autosalóne 2019 v marci bude mať prototyp nového elektrického vozidla.

Pri vývoji nového elektrického vozidla kládla Honda dôraz na funkčnosť a účelnosť. Štúdia má čistý, jednoduchý a jedinečný dizajn. P rototyp chystaného elektromobilu sa objavil už na autosalóne vo Frankfurte v roku 2017. Bol to Honda EV Concept a dizajnér Yuki Terai sa nechal inšpirovať prvou generáciou modelu Civic. Koncept zahŕňal aj takzvané samovražedné dvere, ktoré sa otvárajú proti smeru jazdy.

Novinka má výrazný odkaz na tento model a je ďalším potvrdením záväzku spoločnosti Honda „Electric vision“ (elektrická vízia), podľa ktorého dve tretiny jej automobilov predaných v Európe do roku 2025 budú vybavené elektrifikovanými technológiami. Sériová verzia automobilu sa začne predávať neskôr v priebehu roka.

Najnovší elektrický počin Hondy je mestský hatchback. Bude zrejme patriť do segmentu A, ktorý je elektromobilmi zatiaľ veľmi riedko osídlený. Na tomto piesočku zatiaľ bojujú o priazeň motoristov zatiaľ Volkswagen e-up!, alebo Renault Zoe. Vzhľadom na zameranie prírastku sa očakáva dojazd na jedno nabitie približne 200 kilometrov. Honda v priekume zistila, že väčšina Európanov jazdí denne približne 100 km, takže by to malo stačiť. Detailné informácie o elektrickom pohone zatiaľ nepoznáme, ale nemá chýbať najnovšia technológia pre rýchlonabíjanie.

Zdroj: Auto Express
Zdroj: Auto Express

Honda zatiaľ uverejnila iba prvú fotografiu, no máme pre vás v galérii aj niekoľko kamuflovaných fotografií skúšaných prototypov, ktoré priniesol britský Auto Express spoločne so základnými informáciami o novom modeli.

Voči pôvodnej štúdii prototyp Urban EV má na nich ešte viac zaguľatenejšie tvary. Môže to byť aj súčasť zakrytia niektorých častí karosérie maskovacími panelmi. Dôležitejšie však je, že má päťdverovú karosériu, oproti trojdverovému konceptu. Predné okrúhle LED svetlomety ale zostávajú a v rovnakom tvare sa teraz ukazujú aj svetlá vzadu.

Zdroj: Auto Express

Na fotkách čiastočne vidno aj architektúru palubnej dosky, ktorej by mal dominovať široký panel so zabudovaným prístrojovým displejom, obrazovkou. Na prvý pohľad zaujme absencia klasických bočných zrkadiel, ktoré nahradí systém malých vonkajších kamier. Na fotkách vidno čiastočne aj vnútorné displeje zobrazujúce okolie. Honda tak bude asi tretím výrobcom po Lexuse a Audi, ktorý túto modernú vychytávku uvedie do výroby.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Honda, Auto Express

Komentáre k článku


Stream naživo