2018-06-22 17:55:00
BMW Starlight
BMW Starlight
Zdroj: BMW Czech

Ak chcete zlaté BMW, vydražte si BMW i8 a i3 STARLIGHT Edition

Exkluzívnu edíciu „zlatých“ vozidiel BMW vydražia na dobročinné účely nadácie Dagmar a Václava Havlovcov VIZE 97.

BMW Group Česká republika pripravila mimoriadne exkluzívnu zberateľskú edíciu modelov BMW i8 a BMW i3 STARLIGHT Edition. Automobily sa vyznačujú unikátnym dvojfarebným vyhotovením, v ktorom zlatá predná časť plynulo prechádza do čiernej zadnej časti.

Prechod pripomína svietiace hviezdy nočnej oblohy a práve odtiaľ pochádza názov edície. Navrhol ju a v tandeme s lakovačom Miroslavom Špičákom aj zhotovil dizajnér Zoltán Matuška. Jedinečnosť edície STARLIGHT spočíva v použití zlatého prachu s rýdzosťou takmer 24 karátov, ktorým je originálne vyvinutou metódou pokrytá polovica oboch vozidiel.

Z každého modelu je vyrobený iba jediný kus a bude ich možné zakúpiť výhradne spoločne v rámci benefičnej aukcie, ktorej výťažok pôjde na dobročinné účely Nadácie Dagmar a Václava Havlovcov VIZE 97.

Zdroj: BMW Czech

 „Proporčne a tvarovo veľmi špecifický dizajn BMW i3 a i8 doslova nabáda ku kontrastnej úprave vzhľadu a ešte aj podčiarkuje ich výrazný charakter. Pôsobí pritom tak prirodzene a elegantne ako samotný „hviezdny“ prechod z prírodnej zlatej do hlbokej čiernej farby. Povrchová úprava má však aj ďalší rozmer – státisíce zlatých kvapiek viditeľných z bezprostrednej blízkosti, ktoré pôvodný lak zmenili na skutočný klenot,“ vysvetľuje Zoltán Matuška, dizajnér a tvorca vozidiel edície STARLIGHT.

„Čím dlhšie sa venujem vozidlám BMW i, tým viac som presvedčená o jedinečnosti týchto dvoch modelov. Popri všetkých prírodných materiáloch používaných pri výrobe vozidiel je 24-karátové zlato prvkom, ktorý povýši obe vozidlá na naozajstný klenot. Týmto projektom sme chceli podčiarknuť ich unikátnosť,“ dodáva Jana Dvořáková, manažérka BMW i.

Zdroj: BMW Czech

BMW i8 a BMW i3 STARLIGHT Edition sú postavené na základe sériových modelov, ich úpravy však boli podľa požiadaviek BMW Group Česká republika realizované v spolupráci so spoločnosťou Toplac, ktorá je oficiálnym partnerom pre BMW ColorSystem v Českej republike a zastupuje výrobcu lakov BASF. V rámci prípravy modelov BMW i8 a BMW i3 STARLIGHT Edition bolo potrebné vyvinúť špeciálny proces nanášania zlata vytvárajúci plynulý prechod do pôvodnej farby vozidiel.

Zdroj: BMW Czech
Zdroj: BMW Czech

Použité zlato od spoločnosti Liebscher Blattgold GmbH má v podobe zlatého prachu rýdzosť 23,75 karátu (maximum pre danú konzistenciu). Obe vozidlá sú pokryté štyrmi vrstvami zlata, z toho posledná štvrtá vrstva tvoriaca štruktúru je nanesená špeciálnou ručnou metódou. Pre dosiahnutie vizuálnej hĺbky povrchu sú vozidlá lakované šiestimi vrstvami originálneho laku BMW ColorSystem. Celý proces úpravy podliehal prísnym technologickým postupom.

Okrem vonkajších partií nájdeme zlato tiež na vybraných prvkoch interiéru, napríklad sú ním pokryté výduchy ventilácie, stredový panel alebo krúžok loga na volante a prahové lišty, na ktorých je názov edície. Vo vnútri oboch vozidiel je umiestnená plaketa s nápisom „STARLIGHT Edition one of one“, ktorá značí mimoriadnu exkluzivitu týchto vozidiel. Exkluzívnejších limitiek by ste vo svete našli už len pár...

Zdroj: BMW Czech
Zdroj: BMW Czech

Zlato použité na BMW i8 a BMW i3 STARLIGHT Edition dopĺňa ďalšie exkluzívne materiály, z ktorých sú tieto vozidlá vyrobené. Pripomeňme napríklad karbón tvoriaci ich nosné štruktúry, hliníkové zliatiny, ale tiež bombajské konope, eukalyptové drevo, výťažky z olivových listov, alebo ovčiu vlnu. Samozrejmosťou sú aj unikátne poháňacie sústavy oboch vozidiel, vďaka čomu je BMW i8 plug-in hybridné športové vozidlo, zatiaľ čo BMW i3 je čistý elektromobil s dlhým dojazdom. Spojením všetkých vlastností vznikajú úplne unikátne vozidlá, výnimočné nielen svojou pokrokovou technikou, ale aj ručným spracovaním a absolútnou exkluzivitou, zaručenou výrobou iba jediného exemplára každého z nich.

Zdroj: BMW Czech
Zdroj: BMW Czech

Ak si chcete unikátny vozidlá mníchovskej značky prezrieť na vlastné oči, od 21. júna máte príležitosť v pražskom showroome spoločnosti Invelt. V termíne od 4. do 5. júla bude BMW i8 STARLIGHT Edition vystavené na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary. Neskôr zamieri k najdôležitejšiemu bodu celého programu: na benefičnú aukciu, pričom výťažok poputuje na dobročinné účely nadácie Dagmar a Václava Havlových Vize 97. A vyvolávacia cena? Desať miliónov českých korún! Čo je 38 665 eur.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group

Komentáre k článku


Stream naživo