2018-03-18 11:40:00
Šrotovanie áut na Filipínach
Šrotovanie áut na Filipínach

VIDEO Takto sa bojuje proti korupcii! Štát odhalil korupčnú schému. Toto je trest!

„Podnikatelia“ našli dieru v zákonoch o cle. Obchádzali štát a korumpovali. Nevyplatilo sa im to.

Zdá sa, že na Filipínach si vedia poradiť s korupciou a podvodmi. Miestni podnikatelia našli dieru v zákonoch o cle na dovážané automobily. V roku 2013 im na to štát prišiel a odvtedy majú smolu. Ortieľ nad exotickými dovozovými automobilmi bol vykonaný – zničiť všetky do jedného.

Miestni obchodníci pašovali do krajiny drahé automobily a obchádzali vysoké colné poplatky. Autá doviezli na lodiach a nechali v prístave. Namiesto toho, aby si po ne do prístavu prišli a zaplatili všetky poplatky, nehlásili sa k nim. Po uplynutí určitého času ich štát zhabal a ponúkol do aukcie. V aukciách ich potom „obchodníci“ kupovali, no samozrejme výrazne pod reálnu cenu a výrazne lacnejšie ako by ich vyšlo preclenie a zaplatenie ďalších poplatkov. Viete si predstaviť ako asi také aukcie vyzerali a kto sa do nich prihlásil a aká bola na aukciách „bitka“ o luxusné automobily. V roku 2013 štát korupčné konanie odhalil a pašované automobily prestal ponúkať do aukcií.

Minulú stredu sa konalo ďalšie konanie so zhabanými vozidlami. Za prítomnosti prezidenta Filipín Rodriga Duterteho a televíznych kamier sa konalo šrotovanie luxusných automobilov. Pri tejto príležitosti bolo zničených 14 vzácnych vozidiel v celkovej hodnote približne 425 tisíc eur. Tomuto šrotovaniu predchádzalo iné vo februári vykonané v prístave Port Irene. Pri ňom boli zničené vozidlá v celkovej hodnote takmer 1 milión eur. Nasledovať budú ďalšie. Celkovo štát zničí 841 pašovaných automobilov vrátane modelov značky Lamborghini, Aston Martin, či Porsche.

Aj keď motoristického fanúšika pohľad na ničenie „nevinných“ vozidiel buldozérom a bágrom bolí, šrotovanie je jasným odkazom podvodníkom. Politický podtext je zreteľný. Kontroverzný prezident Duterte chce ukázať, že jeho administratíva chce udusiť rozbujnenú korupciu a chce tak urobiť akýmkoľvek spôsobom. Snaha sa cení, aj keď je z toho človeku smutno. Nielen preto, lebo Filipíny zničili také kúsky ako Mercedes SL 55 AMG, Mercedes triedy G, Porsche 911 GT3, BMW Z1, či Maserati Quattroporte. Aj preto, lebo to v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou u nás vyzerá tak, že ešte aj Filipíny si vedia s korupciou a podvodmi poradiť lepšie ako Slovensko. Ale nebojte sa, Filipíny majú mnoho vážnych problémov, stále sa môžeme tváriť, že sme na tom lepšie... Aj keď...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo