2017-10-01 07:00:00
Toyota Land Cruser FJ
Toyota Land Cruser FJ 40 Hotroad

Nová ikona - Land Cruiser pre Južnú Afriku

Toyota Land Cruiser je jedným z áut, ktoré sú asi navždy spojené s krajinami južnej pologule.

Toto kultové spojenie nezničiteľného pracovného nástroja na cesty - necesty a auta prémiovej triedy je jedným z miláčikov obyvateľov Austrálie a Juhoafrickej republiky. Je obľúbené najmä pre jeho vytrvalosť a spoľahlivosť. V Juhoafrickej republike postavili Hot Rod založený na klasickom FJ40 – a vznikol azda najneobyčajnejší Land Cruiser, aký bol kedy vytvorený v bohatej histórii tohto modelu. 

Land Cruiser, ktorého začiatky siahajú do začiatku 50-tych rokov, sa počas svojej existencie dočkal mnohých generácií, vrátane niekoľkých kultových verzií.  Do zoznamu klasikov, ktorí sa naveky zapísali do dejín motorizmu, patrí Land Cruiser J40 – model, ktorý sa vyrábal až 24 rokov.

Tuningová firma Allers Rods and Customs z Juhoafrickej republiky nedávno predstavila svoje najnovšie dielo – pravdepodobne najneuveriteľnejším spôsobom modifikovaný  FJ40, aký kedy uzrel svetlo sveta.  Firma si vzala do dielne bielo-béžový exemplár z roku 1976. Výsledok 1200 hodín práce Andre a Arthura Allersovcov je Land Cruiser FJ45, ktorý vyzerá ako číhajúca levica. Podvozok sa takmer vlečie po zemi a kolesá si žijú vlastným životom. 

„Chceli sme vytvoriť reprezentatívny príklad juhoafrickej scény Hot Rodov. Všetky súčasti tohto automobilu sú dostupné v JAR a mnohé z nich sa vyrábajú lokálne. Záležalo nám na tom, aby auto bolo praktické pre každodenný úžitok a také, ktoré sa vynikajúco osvedčí na cestách po krajine,” vyjadrili sa Andre a Arthur.  Bratom sa ich zámer podarilo splniť na 100 percent. V priebehu roka od ukončenia projektu prešiel ich automobil vyše 10 000 km. 

Na špeciálne navrhnutý podvozok mechanici namontovali 4-litrový motor V8 VVT-i s výkonom 220 kW (300 k) a päťstupňovú automatickú prevodovku z Lexusu.  Nie všetky časti sú z výroby Toyoty – niektoré pochádzajú od lokálnych výrobcov alebo z  modelov iných značiek. Zadný diferenciál z Land Roveru Discovery bratia Allersovci modifikovali a sami vypracovali systém zavesenia kolies.  Spojili poloosy z dvoch Land Roverov Discovery, čím vytvorili dvojnásobne dlhé poloosy. Na ne prispôsobili kolesá z Land Roveru s pneumatikami BF Goodrich. Ako vidno na obrázkoch firmy Chris Wall Media, výsledný efekt pripomína automobil zo začiatku storočia, čiže klasický Hot Rod.  Sedadlá pochádzajú z Jeepu Wrangler, rádio z Lexusu, volant je značky Momo.

V JAR je Toyota pojmom a modely Land Cruiser a Hilux sú absolútnymi bestsellermi. Milujú ich farmári aj obyvatelia veľkomiest. Treba pripomenúť, že v JAR má svoje sídlo tím Toyota Gazoo Racing, ktorý štartuje v Rely Dakar a každoročne sa za volantom modifikovaných Hiluxov umiestňuje na popredných miestach v najťažšej rely sveta.

Tejto reputácii zodpovedá aj najnovší model Land Cruiser, ktorý japonská automobilka predstavila na nedávnom veľtrhu vo Frankfurte a do slovenských autosalónov sa dostane na prelome novembra – decembra 2017.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo