2017-03-22 04:10:00
Top 10 zo Ženevy
Top 10 zo Ženevy

VIDEO: Pozrite si TOP 10 najlepších superšportov a hyperšportov zo Ženevy 2017

Ženeva je už za nami, no rozhodli sme sa pripomenúť vám to najjagavejšie z tohto výnimočného autosalónu.

Ženevský autosalón priniesol množstvo noviniek, inovácií, jagavých scén a pekných, či menej pekných hostesiek. Tisíce novinárov a desaťtisíce návštevníkov z celého sveta obdivovali novinky automobilizmu. My sme sa pri novinkách z výstaviska venovali najmä autám, ktoré máme v budúcnosti šancu aspoň zazrieť na slovenských cestách.

Avšak tak ako na švajčiarskej pôde žiarili veľkosériové autá, tak žiarili aj super a hyper športové automobily. Ponúkame vám pohyblivú galériu zachytávajúcu všetky autá, ktoré sa do našej TOP desiatky dostali. Pod pohyblivými obrázkami noviniek nájdete pár riadkov ku každému z nich. Autá sú radené náhodne, netrápili sme sa určovaním poradia, aj tak by sme sa nevedeli dohodnúť. Pre každého je TOP niečo iné.

Aston Martin Valkyrie – Jeden koník ťahajúci jedno kilo – to je jedným z dôvodov, prečo táto približne 900 koňová beštia patrí do tohto výpočtu. Druhým je unikátny dizajn a technológie z F1. Toto auto má byť ešte rýchlejšie ako súčasné F1. Silu pritom ťahá z poriadnej V12 s objemom 6,5 litra. Karbónový hyperšport je ako z inej galaxie.

McLaren 720S – Náhrada za 650S má Podkapotou benzínovú V8 s motorom s objemom 4,0 litra. Jeho maximálny výkon je 720 koní. Auto stojí na úplne novej konštrukcii, samotný motor má 41 percent dielcov nových a ľahších.

Spyker C8 Preliator Spyder – Spyker Spyder obsahuje veľkú a zaujímavú novinku. Namiesto prepĺňaného motora od Audi má Preliator atmosférický motor od Koenigssegu. Ten má objem približne 5 litrov a maximálny výkon 600 koní, krútiaci moment 600 Nm. Je to v podstate motor Koenigseggu bez turbodúchadiel a niekoľkých ďalších súvisiacich komponentov. Gro motora tak bolo vyvinuté pre výkon presahujúci 1300 koní, takže Spyker má vo svojom novom motore zlatý poklad spoľahlivosti. Sám Christian von Koenigsegg o motore prehlásil, že jeho životnosť je tak zhruba 200 rokov...

Lamborghini Huracan Performante – Kráľ Nurburgringu s atmosférickým motorom sa stal kráľom vďaka zníženiu hmotnosti o 40 kg, zvýšeniu výkonu o 15 koní na 640 k a obutiu špeciálnych pneumatík. Drobných zmien je viac, ale aj toto stačí superautu prekonať Zelené peklo za 6,52 minút.

Italdesign Zerouno V10 – dizajnérske štúdio vytvorilo vlastné auto. Jeho špecifikácia nie je známa, známe je, že ide o dôkaz schopností tejto spoločnosti a že táto mimoriadne ostrá mašina bude vyrobená len v limitovanej edícii. Podkapotou drieme motor z Audi R8. Vozidielko zrýchli na 100 km/h za 3,2 sekundy.

Porsche 911 GT3 – Auto s výkonom rovných 500 koní s manuálnou prevodovkou? GT3 je presne takou šialenosťou. A za manuál sa údajne ani nepripláca. Veď prečo aj, no nie? Už len vedieť radiť s manuálom.

Zenvo TS1 GT – Dánsky hyperšport tu je desať rokov. Pri tej príležitosti si pripravil špeciálnu edíciu. Tá má maximálny výkon 1180 koní a krútiaci moment 1100 Nm. Hovorí sa, že dokáže prekonať rýchlosť 400 km/h.

Pagani Huayra Roadster – Hujara-fujara sa ťažko vyslovuje, no tiež ťažko tromfne. Dôvod je jednoduchý. Je to pravdepodobne jediný roadster, ktorý je reálne ľahší než verzia s pevnou strechou. Zdalo by sa to logické – veď keď ušmykli strechu, pochopiteľne bude auto ľahšie, nie? Lenže rozdiel hmotnosti je 80 kg a Pagani tvrdí, že do vývoja tohto automobilu investovali toľko vedomostí, schopností a inovácií, až by sme to mohli pokojne brať ako nový model. Podkapotou je vylepšená verzia motora Mercedes AMG M158 s objemom 6 litrov, dvanástimi valcami do V a maximálnym výkonom 764 koní pri 6200 ot/min a maximálnym krútiacim momentom cez 1000 Nm od 2400 ot/min.

Ferrari 812 Superfast – Nazvať auto ako superrýchle môže byť brané ako detské, pri Ferrari to ale úplne neplatí. Pretože pravdepodobne posledný model s atmosférickou V12 s objemom 6,5 litra dosahuje maximálny výkon 800 koní pri 8500 ot/min, krútiaci moment 718 Nm pri 7000 ot/min a je tak najsilnejším autom s motorom vpredu a pohonom zadných kolies. Tomu sa povie atmosféra, no nie?

Koenigsegg Agera RS Gryphon – Ageru RS už poznáme, verzia Gryphon v sebe skrýva istú unikátnosť. Karbónová karoséria je posiata zlatými detailami. Ide o skutočné 24 karátové zlato. Už si len odškrabnúť... Podkapotou je top motor twin turbo V8 s maximálnym výkonom 1360 koní. S hmotnosťou 1395 kg takmer dosiahne na One:1.

 

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo