2017-01-09 13:40:00
Smart Devices Link
Smart Devices Link
Zdroj: Ford Motor Company

Android Auto a Apple Car Play expandujú pomaly – príde jednoduchšia náhrada?

Konektivita je fenomén, ktorý sa v poslednom čase skloňuje vo všetkých pádoch.

Autá nevynímajúc. Súčasný človek chce byť neustále pripojený, informovaný, online. Za volantom to asi nie je to správne riešenie. No možnosti pripojenia sú dnes také široké, že autá sa stávajú centrami pripojenia pre celú posádku.

Lenže... problémom sú štandardy. Najmä z oblasti elektronických dátových nosičov vieme, že trieštiť sily nie je dobré. Stačí spomenúť boj medzi videosystémami VHS a beta, na osud minidiskov, súboj HD-DVD a Bluray diskov a ďalších zariadení. Ich vývoj stál obrovské peniaze a nakoniec sa niektoré z nich nepresadili. Aj dnes predstavuje komplikáciu konkurencia rôznych platforiem na smartfónoch a ich prislúchajúcich riešení na pripojenie k autu. Buď máme smartfóny s operačným systémom iOS a k nim Apple Car Play, alebo pre Andoidy zase Android Auto. Sú aj riešenia, ktoré sa snažia integrovať všetky možnosti do jednej... Ale nie je to ideálne riešenie, navyše ani medializovaný MirrorLink sa nešíri tak rýchlo, ako sa očakávalo..

Zdá sa však, že sa začína blýskať na lepšie časy a na určitú štandardizáciu automobilky predsa len pristúpia. Táto informácia síce nie je celkom nová, ale automobilky možno prevezmú štandard integrácie smartfónov od značky Ford. Mohol by z neho vzniknúť jednotný štandard pre integráciu smartphonov do palubných systémov automobilov. Malo by to byť na báze riešenia SmartDeviceLink od Fordu. Pred časom oznámila Toyota, že preberá open source softvér SDL do svojich automobilov ako prvá konkurenčná značka Fordu. Sila týchto dvoch značiek predstavuje pomerne slušný prísľub toho, že si dajú povedať aj ďalšie firmy. Objavili sa tiež informácie, že sa o platformu zaujímajú automobilky PSA Peugeot Citroën, Honda, Subaru a Mazda, ktoré intenzívne analyzujú softvér. Pripojenie sa k „SDL aliancii“ už oznámili dodávatelia dielcov QNX Software Systems a Xevo. Vyzerá to teda tak, že by jednotný štandard mohol byť na dobrej ceste.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford Motor Company

Komentáre k článku


Stream naživo