2016-11-05 12:55:00
Na dvoch kolesách zo
Na dvoch kolesách zo štyroch

VIDEO Nový rekord na Nurburgringu drží Mini. Zeleným peklom prešlo za 45 minút?!

Model Mini Cooper 3dv. je novým držiteľom rekordu na okruhu Nurburgring pre najrýchlejšie auto.

Zvláštne na tom je, že Mini prešlo 21 kilometrov dlhý úsek za ... 45 minút. To znamená, že okruh zdolalo priemernou rýchlosťou 28 km/h. Najrýchlejšie autá sveta pritom dokážu ten istý úsek prejsť za menej než 7 minút. V čom je háčik?

Tušíte správne. Mini je totiž najrýchlejšie štvorkolesové auto, ktoré zdolalo okruh Nurburgring s použitím výhradne dvojice kolies. Môže za to čínsky kaskadér Han Yue, ktorému sa podarilo prejsť s autom okruh plný zákrut bez dotyku zvyšných dvoch kolies (ak dobre rátame) so zemou.

Pritom sám Han Yue plánoval prekonať okruh výrazne rýchlejšie. Nemohol, pretože čím rýchlejšie išiel, tým výraznejšie vibrovalo zadné koleso. Han Yue teda prekonal okruh na dvoch kolesách aj s poruchou.

Auto muselo byť pre rekordnú jazdu upravené. Nemalo však zdvihnutý výkon, ani nie je špeciálne vyvážené tak, že inak ako na dvoch kolesách jazdiť nemôže. Nie, je to vo svojej podstate štandardný model, ktorý sa od ostatných odlišuje predovšetkým pretekárskou klietkou, zvareným diferenciálom a špeciálnymi plnými pneumatikami so zosilnenou bočnicou.

 

jh
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo