2014-09-04 14:13:55
Trabi sa nezdá!
Trabi sa nezdá!

VIDEO: Idem si tak po diaľnici 180 km/h a zrazu ma predbieha... Trabant!

Rýchlosť vyše 180 km/h nie je bežná, mnohé autá ju sotva dosiahnu, mnohí vodiči to radšej neskúšajú.

No tí, ktorí už takto po ceste, či diaľnici u nás uháňali dobre vedia, že ich v takej rýchlosti môžu predbehnúť len traja: ešte väčší šialenci, policajti a smrť.

Keď vás však pri rýchlosti 180 km/h+ predbieha Trabant, zaručene vám nebude všetko jedno. Osobne by som si najprv skontroloval tep, či už ma tá smrť nemáta. Ak by tam srdce bolo a fungovalo, asi by som sa uštipol, či sa mi nesníva. Ak by som žil, nesnívalo by sa mi, pravdepodobne by som aj tak pri najbližšom výjazde vyhľadal odbornú pomoc.

Lebo Trabant so vzduchom chladeným dvojtaktným motorom s výkonom 26 koní je rád, že ide, je rád, že vôbec ide po diaľnici a je rád, že ho nikto na tej diaľnici nezostrelí a že sa nerozpadne. Veď aj tachometer má ciachovaný do rýchlosti 120 km/h, pričom máloktorý vlastník tohto východonemeckého symbolu sa k takej rýchlosti vôbec priblížil.

Vieme, že v posledných rokoch výroby sa do Trabantu dostali aj silnejší a väčší motor od VW, i tak je ťažké predstaviť si, že by takúto rýchlosť Traboš prežil bez poriadnych úprav. Lebo nech je motor akokoľvek silný, odpor vzduchu by takto stavané autíčko minimálne odfúkol.

Trabanta aj napriek tomu netreba podceňovať, hlavne ak si uvedomíme, že video pochádza z Poľska...

Hmotnosť okolo 750 kg je veľmi dobrý základ ak ide o úpravy. „Bakelit“ rozhodne nepatrí medzi ťažké materiály. "Stačí" auto spevniť, pridať silný motor a náhle sa z pomalého prdkavého Trabanta môže stať poriadne delo.

A pravdepodobne to sa stalo pri tomto rýchlostnom šampiónovi. Po zverejnení videa sa okamžite roztrhla diskusia. Jedni tvrdili, že je to upravený superTrabant, druhí, že je to fake (podvod). Nech sa na video pozeráme akokoľvek, nepripadá nám to ako podvod a rýchlosť Trabanta je vysoko nad povolenou hranicou. Ako vysoko však zostáva na vašom posúdení.  

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com, autoforum.cz

Komentáre k článku


Stream naživo