2014-02-10 05:36:36
Bugatti Veyron je novým
Bugatti Veyron je novým prírastkom polície v Dubaji.

Polícia v Dubaji má najrýchlejšie autá. Už aj úplne najrýchlejší Bugatti Veyron

Dubajská polícia sa rada prezentuje svojimi supešportovými autami v garážach aj na cestách.

Šesťvalcový Superb? Alebo Audi? Nedajte sa vysmiať! Polícia v emiráte Dubaj (je súčasťou Spojených arabských emirátov) má vo flotile inakšie vozidlá. Majú predovšetkým prilákať turistov, ale aj získať nadvládu nad rýchlymi domácimi vodičmi, ktorí robia priestupky. Teda niektoré z nich, ostatné sú viac na parádu a úprezentáciu. V portfóliu polície z Dubaja je množstvo zaujímavých áut. Postupne sme vám predstavili väčšinu z nich.

Medzi stíhacie špeciály dubajskej polície patria napríklad také kúsky, ako Lamborghini Aventador, Nissan GT-R, Mercedes-Benz SLS AMG, McLaren 12C, Ferrari FF, ale napríklad aj netradičný skvost v podobe Aston Martin One-77. Ani to však nie je posledný tromf a rozširovanie autoparku dubajskej polície o rôzne superautá sa nekončí. Dubajskí strážcovia zákona sa na svojom YouTube kanáli pochválili videom, kde figuruje ďalší prírastok do ich skutočne vzácnej garáže: Bugatti Veyron.

Už dávnejšie predtým preblysli informácie, že sa do služby chystá aj toto najrýchlejšie sériové auto sveta. Rôzne články a štúdie hádali, ako by mal vyzerať policajný polep tohto automobilu. Doposiaľ šlo vždy len o špekuláciu, nikdy však nie o ozajstnú podobizeň auta, ktoré by nastúpilo reálne k policajnému zboru. 

Lenže teraz je to už naozaj pravda a skutočnosť, nie fikcia. Dubajská polícia naozaj predstavila verejnosti práve takýto netradičný prírastok - jedno z najdrahších a najrýchlejších automobilov na svete. Ak by ste si mysleli, že práve tento nepredbehnuteľný bolid na kolesách s cenou skoro 1 200 000 eur bude naháňať vodičov čo prekračujú rýchlosť na diaľnici... no jednoducho ste tentoraz netrafili!

Zdroj: Police Dubai
Zdroj: motofilm.pl

Aj taká bohatá polícia, ako je tá dubajská, má svoje limity. Povráva sa, že ich zbierka exkluzívnych superšportových exotov na kolesách nie je financovaná z vrecák daňových poplatníkov emirátu. Vraj ide vo veľkej väčšine prípadov o dary a iné výhodné nadobudnutia áut. No nech by to bolo akokoľvek, aj tam si uvedomujú nielen cenu, ale aj prevádzkové náklady takéhoto auta. Na mysli nemáme ani tak palivo, ktoré v Dubaji dostanete relatívne veľmi lacno. Ide skôr o to, že hlavne údržba auta a nebodaj nutná výmena poškodených dielcov by poriadne zdvihla cenu tejto investície.

Nuž práve preto má byť policajný Veyron len ukážkovým vozidlom, a výkladnou skriňou tamojšej polície. Určite si však nájde obdivovateľov, keď bude fungovať ako sprievodné auto pri významných a dôležitých zahraničných návštevách krajiny. Aj tak je čudné, že sa najrýchlejšie produkčné auto na svete zaradilo do stíhacej flotily až teraz. Žeby potreboval niektorý zo šejkov uvoľniť miesto vo svojej garáži..?

Jozef Vydra
ZDROJ: worldcarfans.com, arabnews.com

Komentáre k článku


Stream naživo