2013-12-18 03:50:00
McLaren F1 postavený v
Takto vyzerá originálny McLaren F1. Ten Jacekov od neho vôbec nemá ďaleko.
Zdroj: Robert Nemeti, Bacroft Media

Chcete McLaren F1? Trojmiliónové auto postavil Poliak Jacek za 23 000!

McLaren F1 je ako dobré víno. Jeho cena rastie postupom času. Predával sa za približne 700 000, dnes sa cena pohybuje okolo 3 miliónov.

Jacek Mazur zo Zabrze v Poľsku, mimochodom veľký fanúšik Top Gearu, sa do McLarenu F1 zaľúbil hneď na prvý pohľad. Keďže sa však volá Jacek a nie Rowan (Atkinson) na Mclaren F1 by si nenašetril ani za celý život. A tak si povedal, že si ho postaví sám.

Nepostavil však žiadnu maketu z kartónu, či atrapu s motorom z poľského Fiatu, ale reálne, takmer totožné auto. Ak by ste neverili, stačí vám jediný údaj. Jeho kópia McLarenu F1 dosiahne rýchlosť viac než 320 km/h! (originál takmer 390 km/h)

Auto postavil zo šrotu a súčiastok z iných áut. Jeho McLaren má tak ako originál 12 valcový motor z BMW s nejasným pôvodom a s výkonom presahujúcim 650 koní.

48 ročný amatérsky mechanik postavil svoj super športový McLaren F1 za 23 650 eur, čím ušetril 2 976 350 eur. Tomu sa hovorí akcia! Cena zachovalých McLarenov F1 sa pohybuje od dvoch miliónov až po päť a pol milióna eur. Čo je minimálne 84-krát viac ako cena auta Jaceka Mazura.

Jacekovi trvalo postaviť auto osem rokov, čo je síce naozaj dosť, no na druhú stranu sme si istí, že Jacek bral prácu na aute ako koníček a tak do svojho výpočtu nákladov hodiny svojho času nerátal.

Zdroj: Robert Nemeti, Bacroft Media
Zdroj: Robert Nemeti, Bacroft Media

V minulosti sa zaoberal kópiami mnohých iných áut. Doteraz postavil tri kópie Lamborghini Countach, Porsche 911, či Pontiac Fiero. McLaren F1 bol pre neho životným projektom. Hodiny a hodiny trávil hľadaním fotografií na internete, aby dokázal vytvoriť naozaj dobrú kópiu. S výrobou auta mu pomáhalo viac než 30 rodinných príslušníkov a kamarátov, pričom ho celý čas v práci podporovala aj manželka. Ako je to možné?

„Je to jeho vášeň. Miloval autá odkedy ho poznám. Trávi pri nich veľmi veľa času, ale stále je to lepšie akoby sedel v krčme, alebo sa nudil doma a nič nerobil,“ prezradila manželka

Zdroj: Robert Nemeti, Bacroft Media

Jacek pomenoval auto „Hamonda“, na počesť jeho najobľúbenejšieho moderátora magazínu Top Gear Richarda Hammonda. „Auto je také malé, že sa tam sotva napchá dieťa, ale som si istý, že pre Richarda by bolo akurát,“ povedal Jacek.

Na videu si môžete pozrieť Jacekov McLaren z každého uhla, bonusom je zvuk dvanásťvalca pod kapotou.

 

jh
ZDROJ: dailymail.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo