2013-11-20 05:00:00
Štvorkolka Polaris Sportsman WV850
Štvorkolka Polaris Sportsman WV850 H.O.

Toto je štvorkolka, ktorú nezastaví ani streľba do gúm. Žiadne totiž nemá!

Teda... rozhodne nie také, aké majú bežné autá. Táto štvorkolka je prvé verejnosti dostupné vozidlo využívajúce kolesá bez vzduchu.

Nie sú to kolesá úplne bez pneumatík, no rozdiel medzi bežnými pneumatikami a tými na štvorkolke je taký veľký, že by si tieto "pneumatiky" vyžadovali nové označenie.

Otázka však nestojí ako tieto gumy nazvať. Otázka je, či by ste na štvorkolke mohli jazdiť... aj na našich cestách... Ale kašľať na cesty! Štvorkolky aj tak na bežné cesty nepatria. Patria do terénu a tam je Sportsman WV850 H.O. od Polarisu ako doma.

Existuje množstvo druhov pneumatík, no všetky spája jedno: sú naplnené plynom. Bez plynu - najčastejšie obyčajného vzduchu, spľasnú a neslúžia svojmu účelu. Takéto pneumatiky majú jednu veľkú nevýhodu - občas si dovolia prasknúť a vyfučať. Pneumatiky, ktoré obúva Sportsman od Polarisu však žiaden klinec neohrozí. Namiesto opory, ktorú poskytuje plyn pod tlakom, sa opierajú o "včelí plást" vytvorený zo špeciálnych polymérov.

Pneumatiky bez vzduchu sa používajú dlhé roky. Fungujú na princípe polyuretánovej peny, ktorou sú naplnené namiesto vzduchu. Najčastejšie ich možno nájsť na pracovných a vojenských vozidlách, ktoré nedosahujú vysoké rýchlosti a je pre ne omnoho dôležitejšie nedostať defekt ako byť ekonomické a komfortné. Doteraz používané pneumatiky bez vzduchu neboli práve hospodárne, boli hlučné a nepohodlné, a preto sa na osobné autá nemontovali.

„Bezvzduchové“ pneumatiky aka "včelí plást" sú však vyšší vývojový stupeň. Už niekoľko rokov na nich pracujú firmy ako Michelin a Bridgestone. Michelin tvrdí, že ich pneumatiky "Tweel" (spojenie slov tire - pneumatika a wheel - koleso) dosahú parametre bežných pneumatík, akurát ich neohrozí defekt.

Polaris neuvádza, že by pneumatiky, ktoré Sportsman obúva pochádzali od jednej zo spomínaných firiem, je teda celkom možné, že na nich pracoval sám.

Nech je to ako chce, isté je jedno: Polaris Sportsman len tak niečo nezastaví. Výrobca tvrdí, že štvorkolku alebo ATV (All Terrain Vehicle) nezastaví ani priestrel pneumatiky nábojom kalibru 0,50 (náboj dlhý takmer desať centimetrov).

Zdroj: wikimedia

Po zásahu z takejto zbrane do pneumatiky dokáže štvorkolka pohodlne prejsť viac než 560 km. Nenadarmo túto technológiu využíva Americká armáda...

Nikto síce neočakáva, že by na jazdca na štvorkolke strieľal niekto z guľometu, no pre majiteľov týchto terénnych vozidiel je to isto pozitívna správa. Ani kamene, ani klince, skrátka nič ich nezastaví. Jedine, že by došiel benzín...

Sportsman WV850 H.O. (nazvaný podľa vojenskej štvorkolky, z ktorej vychádza) dokáže vďaka konštrukcii z vysokopevnostnej ocele utiahnuť 680 kilový nebrzdený náklad v akomkoľvek teréne, no z bahna dokáže vytiahnuť auto hmotnosti viac než 1,5 tony. 

Cena tejto mašiny sa bude pohybovať od 11 000 eur. Vyrábaná bude iba v niekoľkých limitovaných edíciách, takže si záujemcovia budú musieť pohnúť...

 

jh
ZDROJ: gizmodo.com

Komentáre k článku


Stream naživo