2013-11-06 14:19:43
Range Rover Sport v
Range Rover Sport v púšti Rub al Khali
Zdroj: carscoops.com

Range Rover Sport to dal! Pokoril púšť v rekordnom čase!

Pred pár dňami sme vás informovali o blížiacom sa pokuse Range Roveru Sport prejsť púšť Prázdny kút, alebo tiež Rub al Khali.

Dnes môžeme s istým (netajeným) obdivom povedať, že sa to autu podarilo. Nielen konštruktéri auta si dnes môžu pripíjať do nemoty. To isté platí aj pre marketingové oddelenie značky. Urobiť si reklamu (v podstate) zadarmo, to je sen každého marketingového riaditeľa.

Samozrejme, úplne zadarmo to nebolo. Museli zaplatiť jazdca, aspoň jedného fotografa, zopár technikov a možno nejaké tie víza a povolenia. No a aby som nezabudol. Museli tiež natankovať...

Range Rover Sport, ktorý rekord vytvoril nebol nijako (!) modifikovaný, nemal ani pretekársku klietku, ani špeciálnu prevodovku, ani filtre, nič! Teda až na plechovú dosku chrániacu podvozok pred kameňmi. Sport to dokonca odjazdil na obyčajných sériových pneumatikách!

Je to ako vztýčený prostredník všetkým ostatným „SUV“ a v podstate aj dnešným sériovým „off roadom.“ Odkaz je jasný: môžete si... veď viete čo, aj s vašimi krabicami!

A čo mal tento rekordný Sport Pod kapotou? Klasickú prepĺňanú V8-čku s výkonom 375 kW (510 k). Za kapotou, respektíve za volantom mal 47 ročného desaťnásobného účastníka Rely Dakar španiela Moia Torrallardona.

Sport dokázal najväčšiu piesočnatú púšť na svete a druhú najväčšiu púšť celkovo (po Sahare) prekonať za 10 hodín 22 minút, priemernou rýchlosťou 81,87 km. Moi Torrallardona vyrazil z púštneho mesta Wadi Adda Wasir v Saudskej Arábii až po hranicu tohto na ropu a piesok bohatého arabského štátu. Úsek mal 849 kilometrov.

Zdroj: carscoops.com

„Jazdenie v púšti vyžaduje jedinečnú kombináciu rýchlosti, šikovnosti a technickej zručnosti. S dunami nemožno bojovať ledabolo, treba na to precíznosť. Musíte vedieť kedy dupnúť na plyn a kedy zasa spomaliť. Vyžaduje to skúsenosti a jasnú myseľ,“ povedal Torrallardona.

Ako ste z tohto skromného výroku istotne pochopili, všetky tieto schopnosti má Torralardona v „malíku.“ Ale načo by mu to všetko bolo, keby tam nešiel v Sporte, ale v nejakom (lacnom) tragáči? Asi na nič. Mať tohto krásavca doma (pochopiteľne nemyslím Torralardonu...) by bola paráda. Riadne drahá paráda :)

V galérii si môžete pozrieť fotografie z rekordnej jazdy, prikladáme tiež video.

Domáca úloha: Nájdite na fotkách aspoň jednu dunu!

Ján Hargaš
ZDROJ: carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo