2013-10-25 04:40:00
Defender proti Ramu
Defender proti Ramu

Čo je silnejšie? Land Rover Defender, alebo Dodge Ram?

Súboj nielen dvoch úplne opačných prístupov k terénnemu autu, ale tiež súboj dvoch „bratských“ národov. Kto vyhrá? Američan, alebo Brit?

Nepôjde o porovnanie terénnych schopností. Pôjde iba o silu, o nič iné. Proti sebe sa postavia dve klasické terénne autá s úplne opačnou koncepciou. Zatiaľ čo rokmi overený legendárny Defender stavil na rozum, a teda pevnú konštrukciu, malé previsy, vysokú svetlú výšku a relatívne nízku váhu, americký Dodge Ram stavil na... na gule a ich veľkosť.

V Amerike je Dodge Ram veľmi populárny. Okrem toho, že ho majitelia používajú aj v teréne, je celkom obľúbeným „mestským“ vozidlom. Je totiž presne taký, aká je Amerika. Veľký, ťažký, sebavedomý, patriotický, hlučný, silný, zábavný a poriadne hladný.

Defender oproti nemu pôsobí ako dôchodca s umelým chrupom, vráskavým čelom, vetchým telom a strateným britským humorom.

Lenže. Nie je všetko dobré, čo je veľké a to nenarážame na telesné proporcie. Menší, starší, ľahší a podstatne terénnejší Defender nielenže ubráni česť svojej rodnej krajiny, ešte dá aj vykysnutému Dodgu Ram poriadne na frak.

Že nie? No tak pozerajte! Ale ešte predtým si povedzme pár parametrov. Defender má pod kapotou 3,0 litrový šesťvalcový naftový agregát, Ram si pripravil takmer dvojnásobne veľký 5,9 litrový osemvalcový tiež nafťák Cummins.

Že podľa parametrov vyhráva Ram? Možno. A možno vôbec...

Áno, súboj to nebol práve vyrovnaný. Dodge Ram je totiž podstatne ťažší...

No dobre, ako vidieť na videu, Ram mal náhon iba na zadné kolesá, zatiaľ čo Defender má stály pohon všetkých štyroch kolies.

Lenže, ani Dávid sa s Goliášom neporovnával iba veľkosťou bicepsov. Navyše, je naozaj príjemné vidieť ako gigantický Ram dostáva poza uši od deduška menom Defender.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo