2013-09-30 04:45:00
Niki Lauda James Hunt
Niki Lauda James Hunt Rush

Dlho očakávaní Rivali Lauda a Hunt prichádzajú do kín. Bude to naozaj trhák?

Alebo len hollywoodska „trapošina?“ Režisér Ron Howard sľubuje realitu. Nič viac. Viac totiž netreba...

Existujú povolania, ktoré sú nebezpečné – baník, astronaut, vojak, hasič (občas aj manžel). Pri týchto a aj iných povolaniach sa robí všetko preto, aby nikto neprišiel o život. Vďaka moderným technológiám a bezpečnostným postupom sa to vo väčšine prípadov darí.   

To isté platí aj o Formule 1 a povolaní pretekár. Bezpečnosť sa tu priviedla takmer k dokonalosti. Monopost je jedna veľká deformačná zóna, pretekár je chránený od hlavy až po päty. Naposledy v F1-tke zomrel pretekár v roku 1994. Volal sa Ayrton Senna.

Roky pred Ayrtonom Sennom, desaťročia pred Hamiltonom, Vettelom a Räikkönenom vyzerali preteky F1 úplne inak než dnes. Sedemdesiate roky – zlaté časy efjednotky.

Rýchlosť bola ohromujúca a bezpečnosť minimálna. V každom kole sa niečo dialo. Od fantastických predbiehacích manévrov až po lietajúce kolesá a smrteľné nehody. Od päťdesiatych rokov, kedy F1 začala, sa toho zmenilo veľa. Nie dosť na to, aby v prípade nehody mohol pretekár vyliezť z kokpitu bez zranení. Často nevyliezol vôbec. Každý pretekár si sadal za volant s tým, že tentokrát to možno bude on kto zomrie. Pretekári žili na plno a po každej Veľkej cene oslavovali akoby to malo byť naposledy.

Jeden medzi nich príliš nezapadal – volal sa Niki Lauda. Druhý sa zas mohol stať ich kráľom – James Hunt. Dvaja pretekári už ani nemohli byť odlišnejší. Jeden absolútny profesionál, dokonale sústredený a vždy perfektne pripravený. Druhý bitkár a sukničkár, pravidelne pod parou, často aj počas pretekov.

Obidvaja mimoriadne talentovaní, no každý akoby z inej planéty. Zatiaľ čo Lauda v sezóne 1976 obhajoval titul majstra sveta, Hunt bol úplný nováčik. Lauda jazdil ako hodinky, Hunt ako magor. A predsa sa práve oni dvaja pobili o titul majstra sveta.

Taká je stručná história sezóny 1976. To, že v nej Lauda takmer uhorel, a to, že sa Hunt stal prvý (a posledný) krát majstrom sveta, až to je podstatou tej sezóny. A aj podstatou filmu.

Rush alebo tiež Rivali sa do našich kín dostanú už tento týždeň. Premiéru si však odbil 13. septembra (piatok 13-teho) vo Veľkej Británii. A podľa kritík Rivali naplnili očakávania verejnosti. Na filmovom serveri imdb.com má film od návštevníkov kín hodnotenie 8,4 bodu z 10-tich. To ho radí medzi sto najlepších filmov všetkých čias (zatiaľ). Iba tento údaj by stačil, aby Rush/Rivali bol jedným z najvýznamnejších filmov tohto roka. Okrem toho je o pretekoch a opisuje skutočné udalosti. Niki Lauda bol jedným z prvých, kto film videl. Aj keď povedal, že v skutočnosti nebol až taký striktný ako je to vo filme, „odsúhlasil ho“ a najradšej by bol, keby si ho mohol pozrieť so zosnulým Jamesom Huntom...

Ron Howard natočil mnoho filmov – Anjeli a Démoni, Apollo 13 a iné. Doma v poličke sa mu lesknú dve zlaté sošky s menovkou Oscar.

Výborný režisér si vybral jeden z najúžasnejších športových príbehov všetkých čias a natočil film, na ktorý sa benzínový nadšenci tešia už odkedy sa prvý krát dopočuli, že uzrie svetlo sveta.

Lenže Rivalov si môžu pozrieť aj tí, ktorí o F1-tke a jej histórii veľa nevedia. Nie je to ani dokument a ani na hlavu postavený Hollywoodsky brak (ako Driven so S. Stallonem v hlavnej úlohe)

Načo písať viac? Hor sa do kín!

Pre nerozhodnutých je tu najnovší trailer:

Pre rozhodnutých, ale s pocitom, že by sa o histórii chceli dozvedieť viac, máme pripravený vynikajúci dokument od BBC práve o Jamesovi Huntovi a Nikim Laudovi a sezóne 1976:

 

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo