2013-09-15 04:15:00
Porsche 918 Spyder
Porsche 918 Spyder
Zdroj: carscoops.com, Porsche, sita

VIDEO: Porsche proti Nordschleife? Víťaz je jasný

Tento súboj vystihujú dve čísla: 6:57 s., to je celkový čas, ktorý 918 Spyder dosiahol. 179,5 km/h, to je zas rýchlostný priemer na okruhu.

Nürburgring Nordschleife je slovné spojenie, z ktorého má zlé sny nejedna automobilka so športovými úmyslami. Vyrobiť športové vozidlo a zájsť na okruhu čas nad 8 minút znamená, že ste neuspeli. Preto niektoré „športové“ autá okruh v Nürburgringu radšej neabsolvujú. Ich konštruktéri vedia, že by si maximálne urobili hanbu. Sú však autá, ktoré vytŕčajú nad ostatnými. Jedným z nich je novučké Porsche 918 Spyder, ktoré sa tento týždeň predstavilo na autosalóne vo Frankfurte.

Zdroj: carscoops.com, Porsche, sita

Neexistuje žiadne sériovo vyrábané auto, ktoré by extrémne náročný a extrémne nebezpečný okruh v Nürburgring Nordschleife prešlo za menej ako 7 minút. Taký Nissan GT-R to zvládol „až“ za 7,24. Ferrari Enzo za 7,25...

Zdroj: Porsche

Porsche 918 Spyder k tomuto rekordu dohnal 4,6 litrový motor V8 s výkonom 447 kW (608 koní). Nebol by to nový športiak bez elektrického pohonu. V prípade 918-tky sú to dva elektromotory, jeden pre zadnú, druhý pre prednú nápravu s jednotlivým výkonom 115 kW (156 k) a 96 kW (129 k). Dovedna to jest 652 kW (887 koní). Z nuly na sto to zvládne za 2,8 sekundy a z nuly na tristo za rovných 22 sekúnd. S maximálkou 344 km/h síce rekordy lámať nebude, ale ak ste nevyrástli v Amerike, viete, že dôležitejšie než najvyššia rýchlosť sú schopnosti auta v zákrutách a akcelerácia. Navyše, Spyder dokáže ísť iba na elektrinu, a to do vzdialenosti od 16 do 30 kilometrov pri plne nabitých batériách. Špeciálny paket Porsche ich zo siete nabije za 25 minút. Aj napriek ťažkým batériám si Spyder udržal relatívne slušnú váhu iba o pár kíl viac než 1,6 tony.

Je to teda auto „do koča i do voza.“ Priemernú spotrebu uvádza Porsche na zhruba troch litroch, ale koho to vlastne zaujíma? Kto si kúpi auto za 650 000 eur a bude s ním jazdiť ekonomicky? 

Porsche pripravilo krátke ale vydarené video o jazde, ktorou Porsche závod s časom vyhralo. Ako uvádza Porsche, niekedy slová skrátka netreba. A presne toto je ten prípad:

Pri takomto úžasnom aute dôležitejšie než akú má spotrebu je to, aký má vodič pocit z jazdy. Tak si zajazdite! Ponúkame vám možnosť zažiť rekordné kolo na Nordschleife priamo z kabíny Porsche 918 Spyder. Je to "pecka," ale vďaka krásnemu prostrediu aj tak trocha romantika. Ach to slnko... !

PS: Pripravili sme pre vás aj riadnu galériu tohto modelu, stačí zájsť trošku nižšie.

Ján Hargaš
ZDROJ: Porsche, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo