2013-05-22 16:00:05
Gumball 3000 2013
Gumball 3000 odštartovala v sobotu 18. mája 2013 v Kodani.
Zdroj: pro-street.dk (via gt.spirit.com)

Hviezdou pretekov Gumball sú David Hasselhoff a šesťkolesový Batmobil

Bláznivé, ilegálne preteky milionárov tentoraz pravdepodobne Slovensko obídu – ale možno aj nie.

Už pätnásty ročník pretekov sa začal v sobotu 18. mája pred radnicou v Kodani a vedú z Dánska cez niekoľko štátov Európy  (Švédsko, Fínsko, Rusko, Estónsko, Lotyšsko, Litovsko, Poľsko, Rakúsko a Taliansko) až do Monaka, kde sa končia v Monte Carlo v sobotu 25. mája.

Vo štvrtok má trasa (ktorá je vždy neverejná, resp. skôr tajná) viesť z Krakova (štart o 13:00) aj cez územie Českej republiky do Viedne (cieľ do 17:00). Medzi účastníkov podujatia patrí sto špičkových vozidiel. Čaká na nich 5000 kilometrov, alebo 3000 míľ (podľa toho aj názov Gumball 3000) naprieč Európou cez tie najdôležitejšie mestá za týždeň a každý večer párty. Taký je scenár najznámejšej a najkontroverznejšej rally. V tomto roku s niekoľkými známymi tvárami, ale aj celkom novým saudskoarabským teamom Galag. Ten sedlá zmenšený model Tumbler Batman. Špeciál, ktorý postavili na Floride v štúdiách Parker Brothers, stál asi 1,5 milióna amerických dolárov. Presviští aj po cestách Moravy a to sa už oplatí vidieť! Pred verejnosťou inak anonymní majitelia Galagu chcú byť v centre diania. Na svojich stránkach uviedli: „Rozhodli sme sa, že budeme trocha originálni.“ 

Zdroj: pro-street.dk (via gt.spirit.com)
Zdroj: pro-street.dk (via gt.spirit.com)

Známe tváre, Xzibit aj Hasselhoff

Nielen podľa organizátorov, ale aj podľa siete twitter je v tomto roku na trati aj známy herec a pravidelný účastník David Hasselhoff, známy najmä zo seriálu Pobrežná hliadka, či Knight Rider. Za volantom sa ale objavili aj švédsky freestylový lyžiar Jon Olsson, slávny litovský kulturista Róbert Burneika a množstvo hudobníkov, víťazov rôznych reality show, milionárov, ale aj špičkových manažérov. Medzi autami sú hlavne vozidlá Aston Martin, Bugatti, Lamborghini či Ferrari, ale tiež Rolls-Royce, Mercedes, dokonca upravený Fiat 500 a rôzne, neraz exotické exempláre vozidiel.

Slovensko má zastúpenie

Zaujímavosťou je, že medzi vozidlami na štarte sú aj tri, ktoré sa nijak extra neodlišujú od ostatných – no majú pritom slovenské evidenčné čísla z okresu Komárno. So štartovným číslom 91 je to Rolls-Royce Phantom II EWB s posádkou Lazar Cartu a manželka Barbara, číslo 92 má Ferrari F12 Berlinetta za volantom s Joshom Cartu a jeho priateľom Gadi Portalom a 93-ku má Ferrari 458 Spider v úprave Novitec, ktorú šoférujú David Cartu a jeho snúbenica Diana Avdian.

„Účastníci zájazdu“ už absolvovali v nedeľu nočnú plavbu loďou zo Štokholmu do Helsínk  spojenú s veľkolepým večierkom. V pondelok ich privítal Petrohrad. Potom navštívili ďalšie mestá a dve z vozidiel už nepokračujú – kombinácia dážď a veľký výkon silných áut urobili svoje...

Zdroj: pro-street.dk (via gt.spirit.com)
Zdroj: pro-street.dk (via gt.spirit.com)

Česká polícia je už prichystaná

Vo štvrtok sa cestou z Krakova do Viedne majú „motať“ aj po cestách v Českej republike. "Rátame s kontrolami účastníkov akcie," povedal hovorca Matoušek z juhomoravskej  dopravnej polície, ktorá sa už pripravuje. Podľa polície budú potrebovať účastníci Gumball 3000 približne štyri hodiny na to, aby prešli Moravou od severu na juh. Predpoklad je, že pôjdu z Ostravy do Olomouce a Vyškova, kde sa napoja na diaľnicu D1. Pri Brne by potom s najväčšou pravdepodobnosťou mohli pokračovať smerom na Mikulov. Ich trasa ale môže viesť aj po D2 cez Břeclav. No a poslednou alternatívou je dlhšia cesta až na Slovensko a cez Bratislavu do Viedne. Na Slovensko ale (pravdepodobne) nezavítajú – asi sa boja všetkých tých výmoľov, ktoré ešte stále strašia naše cesty. No nie je to vylúčené a môže sa odohrať aj takýto scenár. Chystá sa na takúto alternatívu aj naša polícia a má pripravený pre prípad potreby „plán B?“ Čo chystá na účastníkov?

Slovenskí policajti sú v strehu

Odpoveď hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Baloghovej je jednoznačná: „Polícia je vždy pripravená chrániť životy, zdravie a majetok osôb a zabezpečiť verejný poriadok. Medzi slovenskou políciou a dotknutými krajinami prebieha intenzívna spolupráca. V prípade zmeny plánovanej trasy účastníkov, sme pripravení v prípade potreby prijať okamžité, adekvátne opatrenia, ktoré však z taktických dôvodov nie je možné bližšie špecifikovať. O dopravných obmedzeniach, ktoré by mali vážny vplyv na plynulosť cestnej premávky budeme verejnosť informovať“.

Stačí už len počkať do zajtra – a potom sa uvidí, či sa Gumball 3000 dostane aj k nám, alebo nás len tak okrajovo „lízne“. Pre tých z vás, ktorí by ste predsa len chceli vidieť a zažiť, ako vyzerá v tomto roku štartovné pole, sú dve možnosti: buď sa zajtra vyberiete do Viedne a počkáte tam, alebo si pozriete video so štartom v Kodani pred pár dňami...

Jozef Vydra
ZDROJ: gumball3000.com

Komentáre k článku


Stream naživo