2024-03-03 11:08:00
Kimera Evo038
Kimera Evo038
Zdroj: jm

ŽENEVA: Kimera Evo038 - Rally dokonalosť prenesená z minulosti do budúcnosti

Vo svete existuje prístup ku rekonštrukcii veteránov, ktorý sa volá restomod.

Zachováva pôvodné línie vozidla a predvádza v ňom modernú technológiu. Ak vám na myseľ prišiel Singer, tak ste na správnej adrese. A po ňom sa roztrhlo s podobnými modelmi vrece. Výrobca vozidiel Kimera Automobili, ktorý je vlastne samostatnou automobilkou, vyrába niečo, čo pripomína Lanciu 037, ale komplet od začiatku. Aktuálne prichádza s ďalšou novinkou, ktorá nesie označenie Kimera Evo038.

Pôvodne vznikli len vizualizácie, ale v realite vyzerá auto naozaj ako súťažný špeciál s moderným nádychom. Štíhla predná časť karosérie kupé s masívnym zadným krídlom okamžite evokuje rally v osemdesiatych rokoch. Vtedy bol ale model Lancia 037 špeciálom s pohonom zadnej nápravy. A taký je predchádzajúci čin Kimera Automobili, Evo037, ktorý už Kimera vyrába od roku 2021. Evo038 vylepšuje všetky atribúty a pridáva vozidlu pohon všetkých 4 kolies.

Svojím spôsobom je Evo038 pocta Lancii 038, ktorá nikdy nevznikla ako nástupca legendárneho pretekárskeho špeciálu. Nevznikla, lebo dominanciu prevzala Delta Integrale s pohonom všetkých 4 kolies a jednoduchšou homologizáciou.

Oproti modelu Evo037 má Evo038 nielen pohon prednej nápravy naviac, ale má aj 74 kW (100 k) naviac, ktoré pribudli vďaka vylepšeniam hardvéru. Tým najzásadnejším vylepšeným je rozhodne väčšie turbo. Zmenami sa dostalo vozidlo až na výkon 445 kW (605 k). Vďaka zmenám na motore bolo nutné zmeniť aj prevodovku. Teraz má kratšie prevody a bude mať určite rýchlejšie šprinty. Hmotnosť auta je približne 1100 kg. Hmotnosť je nižšia ako má Toyota GR86, či Subaru BRZ, alebo Mazda MX-5 a Alpine A110.

Verzia Integrale má dokonca aj elektrohydraulicky ovládaný diferenciál, ktorý vie vodič prepínať zo svojho miesta a meniť tak koľko výkonu ide na ktorú nápravu. A ak by ste hľadali, z akého agregátu má Evo038 taký výkon, tak je to z 2,1-litrového motora s podpisom výrobcu Italtecnica a hlavne s ďalším prispením konštruktéra Lancie menom Claudio Lombardi.

Ak to bude len spolovice také šialenstvo ako je to vizuálne, tak sa Kimera Evo038 môže stať jedným z najlepšie jazdiacich malosériových vozidiel, veď vraj aj podvozok dostal určité zmeny oproti zadokolke Evo037.

Kimera oznámila, že model Evo38 vznikne v počte 38 kusov, čo je celkom príznačné. V základnom prevedení bude stáť viac ako pol milióna eur. A to si ešte budete môcť priplatiť za elektronicky aktuovaný sekvenčný systém prevodovky.

Evo038 rozhodne od Kimera Automobili nie je všetko. Výrobca spustil odpočítavanie do predstavenia ďalšieho extrémneho modelu K-39. Podľa úvodnej predstavenej siluety to bude asi okruhovo zameraná séria vozidla.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo