2023-05-22 20:29:00
BMW Concept Touring Coupe
BMW Concept Touring Coupe
Zdroj: BMW

FOTO + VIDEO: BMW Touring Coupe šokoval svet. Dočká sa výroby? Odpoveď vás prekvapí

BMW Concept Touring Coupe značka predstavila na slávnom podujatí Villa d’Este Concorso d’Eleganza.

Podujatie, na ktorom sa v súčasnosti vystavujú tie najzaujímavejšie historické modely, no zároveň sa na ňom tradične odhaľujú významné novinky, či skôr úžasné koncepty. Ručne vyrobený koncept vozidla s tradičnou karosériou typu shooting brake (a podobne) spája moderný dizajn, technológie s nadčasovými, historickými tvarmi. Auto má pripomínať BMW 328 Touring Coupe, ktoré vyhralo vytrvalostný pretek Mille Miglia v roku 1940. No taktiež BMW chce, aby sme spomenuli modelové varianty BMW 02 z rokov sedemdesiatych. BMW Touring Coupe je hnané vpred najnovším šesťvalcovým radovým motorom, ktorý je so značkou spätý prinajmenšom rovnako ako slovo Touring. Má manuálnu prevodovku a jeho cieľom nie je nič iné, len jazdiť tak, ako by BMW malo a zároveň vyzerať tak, ako by moderné BMW malo. 

Auto je konceptom a každému z nás je celkom jasné, že je jediným exemplárom. Lenže pravdou je, že BMW si podľa slov šéfdizajnéra Adriana von Hooydonka ešte pred premiérou jasne určilo, čo s konceptom bude. A čo s ním bude? Nuž pokiaľ zažije úspech, značka zváži jeho sériovú výrobu. Nie však takú ako napríklad BMW radu 2 v tisícoch kusoch ročne. Sériovú, avšak veľmi obmedzenú, takmer výhradne ručnú výrobu. 

A úspech sa dostavil, takže von Hooydonk pripustil, že sa toto auto môže stať ďalším v poradí z konceptov značky, ktoré sa naozaj dostanú do rúk zákazníkov. Podobne ako to bolo pri Hommage 3.0 CSL. Rozprávame sa o počte maximálne 50 kúskov. Inak, Hommage 3.0 CSL sa takto predstavil ešte v roku 2015 a prvé autá prichádzajú k zákazníkom až teraz. Nuž ale tak dlho trvá, keď v dnešnom svete chcete postaviť niečo ručne a zároveň dobré. Vraj by to ale tentoraz mohlo byť rýchlejšie. 

Mimochodom, základom pre toto auto je aktuálny model Z4, avšak vozidlo bolo dôkladne prepracované u talianskych karosárov Superstile v Turíne. Hooydonk povedal pre Motor1.com, že so skicami auta k nim prišiel v novembri a im trvalo dva dni, kým povedali, že do toho idú. Ako povedal so smiechom, až potom šiel za šéfmi a pýtal si povolenie. Práve Superstile v Turíne by malo byť integrálnou súčasťou akýchkoľvek výrobných snáh. Takže odpoveď na otázku, či túto krásu čaká sériová výroba je: veľmi pravdepodobne sa dočká veľmi limitovanej, veľmi exkluzívnej výroby. 

Myslím, že viac písať netreba, viac povedia obrázky v priloženej galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo