2018-05-27 10:30:00
Opel Corsa GSi
Opel Corsa GSi
Zdroj: Opel

Opel Corsa GSi – malá mrška s podvozkom OPC

GSi by malo stáť medzi obyčajnými Corsami a tou „horúcou“ Corsou OPC. Ibaže...

To by sme Corsu OPC museli mať možnosť kúpiť. Opel o jej náhlom odchode zo stránok a z cenníka veľa nehovorí, netreba ale priveľa hútať nad tým, čo je za tým.

Stačí malá poznámka v tlačovej správe – že nová Corsa GSi je súčasťou balíka áut splňujúcich najprísnejšiu normu Euro6d-TEMP. Viac netreba, alebo žeby áno?

Nuž, nová norma Euro6d-TEMP, ktorá príde do plnej platnosti v septembri budúceho roka už od svojho vzniku stihla zahrdúsiť pár výnimočných športových modelov. Spomeniem azda len Audi SQ7, či BMW M3, no áut, ktoré podľahli testovaniu v reálnej prevádzke je viac. A patrí medzi ne aj vynikajúca, no často podceňovaná Corsa OPC (na obrázku nižšie).

Zdroj: Ján Hargaš

V označeniach športových modelov Opel je dnes trošku zmätok. Kým OPC tu je, nie je a bude i nebude, dávne označenie GSi sa vrátilo i nevrátilo... tak trochu. Isté je, že v prípade modelu Opel Corsa označenie GSi preberá špecifikáciu modelu predstaveného iba minulý rok – Corsa S. Podkapotou má benzínový štvorvalec s označením 1,4 Turbo a výkonom 150 koní. Krútiaci moment 220 Nm je dostupný od 3000 do 4500 ot/min.

Logicky by sa tak GSi malo stať warm-hatchom, teda spojnicou medzi bežnými modelmi a športovou hot-hatch OPC. Lenže ono GSi tak trošku OPC nahrádza a v tomto prípade to platí do bodky. OPC so svojim 1,6 litrovým motorom s výkonom 207 koní už skončila. Či sa niekedy objaví verzia hodná mena OPC je otázne. Nová generácia Corsy dostala stopku a model povinne prejde na platformu koncernu PSA. Či Opel nájde dostatok ekologicky nezávadných síl, aby nový hot-hatch predstavil potom, zostáva neisté.

Zdroj: Opel

Slabou náplasťou pre malú grupu fanúšikov Corsy OPC je, že nová GSi má podvozok verzie OPC (bez samosvoru). Navyše ani 150 koní nie je málo. Najmä ak zarátame športové brzdy, nastavenie podvozku, kolesá i športovú radiacu páku a športový bodykit modelu i športovo ladený interiér a svieže farebné prevedenia. OPC to ale určite nie je...

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo