2017-01-28 18:30:00
NEVS 9-3
NEVS 9-3
Zdroj: NEVS

SAAB sa (opäť) vracia. NEVS získal licenciu na výrobu elektrických 9-3

NEVS ako nástupnícka spoločnosť po automobilke SAAB získala licenciu na výrobu elektrických 9-3 v Číne.

NEVS tento týždeň oznámil zisk licencie na výrobu elektromobilov od čínskej štátnej komisie NDRC. Znamená to, že spoločnosť môže už v tomto roku spustiť výrobu automobilov v novom závode v meste Tianjin. NEVS tam pripravuje výrobu modifikovaných vozidiel SAAB 9-3 sedan s elektrickým pohonom (elektrifikovanú 9-3 predstavil NEVS už v roku 2014, následne takmer zbankrotoval a opäť ukončil výrobu).

I keď NEVS tvrdí, že nové elektromobily z modelu 9-3 len vychádzajú a ide o výrazne modifikovaný automobil, vozidlo stojí na základoch auta, ktoré sa prvýkrát dostalo do výroby pred 15-timi rokmi (2002). Bez ohľadu na to ako výnimočné mohli byť technológie značky, ani modifikácie nebudú zákazníkom stačiť. To vie aj samotný NEVS, preto pri výrobnom závode v Tianjine buduje aj R&D centrum, no hlavne už viac ako rok zamestnáva a stále naberá stovky inžinierov a špecialistov v domovskom závode SAABu vo švédskom Trollhattane, ktorý naďalej funguje ako hlavné sídlo a vývojové centrum spoločnosti. Ich cieľom je vyvinúť kompletné modelové portfólio, ktoré má vychádzať z „genetiky“ značky SAAB a má byť výhradne elektrické. Prvé lastovičky sa majú ukázať už tento rok.

Kým sa modelové portfólio (na pozmenenej platforme Phoenix) dostane k zákazníkom, NEVS bude živiť výroba elektromobilov v Číne. Automobilka dostala objednávku na 150 000 elektromobilov pre lízingovú spoločnosť Panda. 

NEVS je čínsko-švédska spoločnosť, ktorá vznikla v roku 2012 a je držiteľom pozostatkov automobilového výrobcu SAAB vrátane výrobného závodu a patentov. NEVS však nedisponuje právami na značku SAAB, tú jej držiteľ – SAAB AB – výrobca vojenskej techniky (napr. Grippen) odmietol udeliť potom, čo musel NEVS krátko po slávnostnom spustení výroby oživeného modelu 9-3 jeho výrobu opäť zastaviť. Okrem závodov a vývojových centier v Trolhattane a v Tianjine chystá NEVS ďalší výrobný závod v Longyane v Číne.

NEVS tvrdí, že SAAB nikdy nemal tak bohaté portfólio modelov automobilov ako ho čaká v nasledujúcich rokoch. Držím palce, každopádne majú automobily SAAB (nech sa voľajú akokoľvek) za sebou toľko pádov a návratov iba za posledných desať rokov, že by to vystačilo minimálne na trojdielnu filmovú ságu. Uvidíme, či so šťastným koncom... 

jh
ZDROJ: NEVS

Komentáre k článku


Stream naživo