2016-05-31 08:00:00
VW Budd-e koncept
VW Budd-e koncept
Zdroj: VW

Volkswagen plánuje postaviť svoj vlastný závod na výrobu batérii. VW Gigafactory?

Nemecký koncern Volkswagen podľa informácii HandelsBlattu plánuje postaviť závod na batérie.

Závod na batérie pre elektromobily by mal Volkswagenu pomôcť osamostatniť sa od najväčších hráčov na trhu s automobilovými batériami, ktorými sú Samsung, LG a Panasonic.

Týmto krokom  sa chce automobilka dostať na vrchol daného odvetvia. Zároveň to má značke pomôcť pri znížení nákladov na batérie pre svoje budúce elektrické vozidlá. Tých chce VW do roku 2020 predstaviť nemenej než dvadsať. Batérie využijú ako pri plug-in hybridoch tak aj výhradne elektrických automobiloch.

Ak závod na batérie prejde finálnym schvaľovaním bude to iba druhý závod na batérie v rukách automobilky. Prvým je Gigafactory automobilky Tesla, ktorá svoju fabriku stavia v Nevade a do prevádzky ju uvedie koncom tohto roka.

Zatiaľ nie je zrejmé ani kde by závod mali postaviť, závod na batérie prináša množstvo komplikácií vrátane enviromentálnych, ktorým bude musieť automobilka čeliť. Avšak koncern VW je odhodlaný zlepšiť svoj imidž po afére Dieselgate. Snaha prevziať žezlo v boji za alternatívne zdroje energie pre osobné automobily je citeľná už teraz. Okrem viacerých ohlásených hybridných vozidiel chystá koncern aj vozidlo Budd-e, ktoré by sa tiež mohlo dočkať sériovej výroby. Koncept malého mikrobusu má mať dojazd presahujúci 500 km vďaka 92,4 kW/h batériám. Pohon zabezpečia dva elektromotory, ktoré z Budd-e robia elektromobil s pohonom oboch náprav a celkovým výkonom 225 kW (301 k). Odvážny koncept vzbudil veľmi pozitívny ohlas a VW vyhlásil, že výroba konceptu je skutočne možná.

Zdroj: VW

Takisto sa skloňuje nová generácia modelu Volkswagen eGolf s výrazne dlhším dojazdom vďaka batériám s kapacitou 35,8 kW/h čo pomôže elektrickému Golfu dosiahnuť dojazd presahujúci 200 km (reálny, nie papierový). Zároveň by malo auto dostať nový, výkonnejší elektromotor.

 

jh
ZDROJ: Handelsblatt via carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo