2014-01-02 13:26:08
Audi Crosslane Coupé concept
Audi Crosslane Coupé concept 2012 predznamenáva model Q2
Zdroj: carscoops.com

Android do áut? Audi a Google chystajú spoluprácu

Nemci majú v úmysle montovať do svojich áut infotainment na báze Androidu. Google tak odpovedá na snahu Applu presadiť v autách iOS.

V USA chce Audi dosiahnuť širokú spoluprácu s Google. Nemeckej automobilke ide o to, aby v jej vozidlách boli zábavné a informačné systémy s operačným programom Android od Google.

Newyorský Wall Street Journal napísal, že partneri plán spolupráce zverejnia už na budúci týždeň na elektronickom veľtrhu CES v Las Vegas.

Projekt je súčasťou širšieho zámeru, ktorým sa má dosiahnuť, aby sa Android ujal v automobiloch. Ďalším účastníkom aliancie Audi-Google sa stáva výrobca čipov Nvidia.  

Android dominuje na trhu so smartfónmi, na ktorom jeho podiel dosiahol už 80 %.

Aj koncern Apple sa usiluje spojiť svoje iPhony s osobnými autami. Rival Google rokuje od vlaňajška o trvalej spolupráci s automobilkami General Motors, Daimler a BMW.

Audi okrem spolupráce s Google chystá aj riadnu modelovú ofenzívu. Hlavným zámerom automobilky je priviesť na svetlo sveta v blízkej budúcnosti viacero nových crossoverov, respektíve SUV rôznych veľkostí. Audi počet nových modelov „zaokrúhlilo“ na 11. O tom, že tieto informácie nie sú len plané reči svedčí skutočnosť, že si značka z Ingolstadtu zaregistrovala nové názvy modelov – SQ2, SQ4, Q9 a f-tron.

SQ2 by mala byť, ako názov napovedá, výkonnejšia verzia pripravovaného modelu Q2, rovnako SQ4 bude silnejšia verzia prichádzajúcej Q4-ky. Ako isto viete, najväčším SUV od Audi je Q7, logicky by Q9 mala byť ešte väčšia verzia. Q9-vina by sa mohla niesť v duchu VW CrossBlue... F-tron by zas mohol predznamenávať príchod palivových článkov (fuel cells) pod kapotu so štyrmi kruhmi.

Automobilka chce v nasledujúcich piatich rokoch minúť na vývoj nových modelov, technológií a stavbu nových závodov 22 mld. EUR. Od Audi tak môžeme v blízkej budúcnosti očakávať ozaj „veľké veci.“

 

jh
ZDROJ: SITA, TASR

Komentáre k článku


Stream naživo