2013-12-03 05:05:05
Audi Q 1
Audi Q 1 príde na trh v roku 2016.

Audi oficiálne oznámilo, že model Q1 bude. Na trh príde v roku 2016

O najmenšom zástupcovi rodiny Q automobilky Audi sa hovorí už pekne dlho, no až teraz padlo definitívne rozhodnutie.

Novinka sa bude vyrábať od roku 2016 vo fabrike v Ingolstadte. S menom si starosti nerobte – je jasné: Ako základ pre vstup medzi modely Q dostane označenie Q1. Pochyboval niekto?

Dôvody, prečo sa automobilka Audi rozhodla k tomuto kroku sú celkom prozaické (za všetkým hľadaj ženu, vlastne v tomto prípade peniaze...). Malá kopa pýta viac, ale už teraz je v ponuke áut so štyrmi kruhmi dostatok. Audi však chce rozšíriť svoju ponuku zo súčasných 49 modelov na minimálne 60! Najmenšia Q1 tak určite nebude posledným modelom, s ktorým sa v blízkej budúcnosti stretneme.

Audi v súčasnosti ponúka zákazníkom modely Q3, RS Q3, Q5, SQ5 a pomerne presluhujúci Q7. V tomto roku sa najviac darilo modelu Q5, ktorého vyrobili takmer 200 000 kusov. Je to o 17 % viac, ako v roku 2012.

Q1 bude na platforme MQB.

Audi zameralo svoju Q1 na zákazníkov, ktorým Q1 je SUV príliš veľké a bežné crossovery zasa veľmi lacné...(?). Hlavným rivalom bude Mercedes GLA, no príde na trh až o tri roky. Základ postavený na najmenšej verzii platformy MQB zodpovedá rozmerovo s novou generáciou Volkswagenu Polo, ktoré príde o dva roky. O rok neskôr (2016) príde aj Audi Q1.

Automobilka ho vyšle do sveta s pohonom prednej nápravy, noza príplatok sa objaví aj pohon všetkých štyroch kolies. Rozmery naznačujú, že nové Audi Q1 bude ozajstný kompaktný crossover. Má dĺžku štyri metre, šírku 1 750 mm a výšku 1 570 mm, čím sa dostáva na úroveň Nissanu Juke.

Pod kapotou bude mať ako základ jednolitrový trojvalec, nad ním kultivovanejší motor 1,2 TSI a modernizovaný motor 1,4 TSI. Špičkou bude preplňovaný benzínový motor so zdvihovým objemom 1,6-litra a výkonom okolo 147 kW (200 k). Priaznivcov nafty poteší nový motor 1,4 TDI a výkonnejší 1,6 TDI. Štandardne sa bude dodávať manuálna šesťstupňová prevodovka. Zatiaľ nie je isté, či jej bude sekundovať aj nová desaťstupňová automatickáj prevodovky DSG, ktorú koncern nasadí po prvý raz v novej generácii Volkswagenu Polo v budúcom roku.

A čo vás bude zaujímať asi najviac – cena. Tá základná sa má začínať okolo 20 000 eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo