2013-02-14 07:55:18
Kia predstavila netradičný koncept
Mohutný vzhľad, bojový postoj a nové prvky v dizajne značky - to je Cross GT.
Zdroj: Kia

Kia predstavila netradičný koncept Cross GT

Zaujímavý dizajn karosérie, ale aj interiéru dávajú tušiť, ako sa „pečie“ v kuchyni automobilky budúci crossover, ktorý sa má zaradiť veľkosťou nad aktuálne Sorento.

Vozidlo prémiovej  kategórie CUV (Crossover Utility Vehicle) síce pripomína klasické vozidlá typu SUV, ale to je iba zdanie. V skutočnosti je jeho úlohou prepraviť posádku v pohodlí na dlhé trasy a vôbec nemá ambície ani na ten najľahší terén.

Mohutnosť v rodnom liste

Cross GT je veľké vozidlo. Výrazne „preskakuje“ aj súčasné Sorento. Celková dĺžka je totiž 488 centimetrov, na šírku meria takmer dva metre a rázvor má závratných 310 centimetrov.

V porovnaní so Sorentom je iba trocha nižšie – má približne 165 centimetrov. Štúdia má veľkú masku chladiča, s ňou kontrastujú  minimalistické diódové svetlomety. Neprehliadnuteľná je dozadu klesajúca strecha a takmer kolmé piate dvere. Veľké kolesá vypĺňajú výrazne tvarované blatníky.  Ešte spomeňme jeden zaujímavý prvok - strecha má delené presklenie s veľmi netradične tvarovanými "svetlíkmi". Automobilka to síce nepriznáva, ale tento koncept je veľmi pravdepodobne ukážkou novej generácie typu Borrego, čo potvrdzuje aj premiéra na americkom autosalóne. Tento model sa totiž do Európy asi nedostane, je prioritne určený najmä pre tamojší trh. Tiež nie je ešte známe, kedy by sa mohla novinka objaviť na trhu v USA.

Zdroj: Kia
Zdroj: Kia

Inšpirátor budúcnosti pre značku

Výrobca však vyhlásil, že Cross GT predvádza dizajn, ktorý bude odrazovým mostíkom aj pre iné modely automobilky Kia. Takže niečo z toho sa v inšpirácii na európsky kontinent predsa len dostane. Dominantný je mohutný pontón karosérie a pomerne malá presklená plocha. To vidno hlavne pri klesajúcej línii strechy smerom dozadu, kde sa postupne zmenšujú bočné okná.

Zdroj: Kia
Zdroj: Kia

Zvislá lišta na predných dverách je pripomienkou niektorých modelov Land Rover a Jaguar. Interiér je pomerne extravagantný, ale to si koncept môže dovoliť. Využíva vo veľkej miere prírodné materiály. Pre pohodlnejšie nastupovanie pasažierov chýbajú prostredné, tzv. B-stĺpiky a bočné dvere sa otvárajú oproti sebe. Kia Cross GT je síce dlhšia ako súčasné Sorento, no vo vnútri sú len štyri miesta na sedenie. To len zatiaľ, pretože budúci sériový model, ktorý má vzísť z tohto konceptu, už bude disponovať sedemmiestnym interiérom.

Pod kapotu bude hybridný pohon

Pohonné jednotka pozostáva s 3,8-litrového benzínového šesťvalca spojeného s osemstupňovou automatickou prevodovkou a elektromotorov. Systém so spoločným výkonom 294 kW (400 k) a krútiacim momentom takmer 680 Nm ma poháňané všetky štyri kolesá. Jazdný dosah vozidla v čisto elektrickom režime nemá presiahnuť 30 kilometrov.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia

Komentáre k článku


Stream naživo