2013-02-12 07:30:01
Subaru tasí zbrane pre
Táto zatiaľ počítačová fikcia sa zhmotní na výstavisku v Ženeve ako smer značky pre budúce roky.
Zdroj: Subaru

Subaru tasí zbrane pre Ženevu – Forester, crossover a automat

Prípravy na významný európsky autosalón prinášajú denne nové správy. Dobré prichádzajú aj z japonskej značky.

Automobilka Subaru sa chystá na výstavisko Palexpo so zaujímavými premiérami. Konečne vyslyšala po rokoch žiadosti zákazníkov a okrem nového modelu Forester v európskej premiére prinesie aj toľko čakanú kombináciu  dieselového motora s automatickou prevodovkou. Bude však v modeli Outback. Pôjde o turbodieselový boxer motor, spriahnutý s automatickou CVT prevodovkou Lineartronic. Je to vôbec po prvý raz, čo sa predstaví vznetový boxer motor (plochý štvorvalcový motor s protiľahlými valcami) v kombinácii s Lineartronicom. Ten bol doteraz dostupný iba pre benzínové motory. Prevodovka Lineartronic je adaptabilná na štýl jazdy vodiča a umožňuje aj manuálne radenie prevodových stupňov.

Nové smerovanie v budúcnosti

To má predstavovať koncept VIZIV. Názov vznikol spojením skrátených slov Vízia pre inovácie (Vision for Innovation). Ako značka tvrdí, odhalí nielen budúce dizajnové smerovanie značky, ale aj nové technológie, ktoré majú znova potvrdiť pozíciu Subaru na špičke technického vývoja automobilov. Má to byť crossoveer, no oficiálne zatiaľ nevedno, ktoré automobilové triedy má Subaru v pláne skrižiť. Keďže v roku 2013 oslavuje 55 rokov od začiatku sériovej výroby automobilov, v ženevskej expozícii bude popri najnovšom koncepte VIZIV aj model Subaru 360, ktorý sa začal vyrábať v roku 1958 a bol v Japonsku extrémne populárny.

Zdroj: Subaru

Už štvrtá generácia modelu Forester

V Ženeve sa po prvý raz predstaví európskej verejnosti. Prináša režim X-MODE pre jazdu v teréne,  turbomotor s priamym vstrekovaním paliva, viac priestoru i lepšie jazdné vlastnosti. Zosilnená karoséria znamená vyššiu úroveň ochrany posádky. Jej vysoká tuhosť je aj zárukou komfortu jazdy. Spolu s podvozkom, ktorý využíva výhody ďalšieho vývojového stupňa symetrického pohonu všetkých kolies, je tak k dispozícii v novej generácii bestselleru značky aj vysoká aktívna bezpečnosť. V crash-testoch Euro NCAP získal nový Forester maximálne hodnotenie za bezpečnosť v podobe piatich hviezdičiek.

Jozef Vydra
ZDROJ: Subaru

Komentáre k článku


Stream naživo