2024-03-21 16:39:00
BMW Z4 Pure Impulse
BMW Z4 Pure Impulse
Zdroj: BMW

BMW Z4 s manuálom: Ešte zábavnejšie a čistejšie pôžitky

Nová verzia Pure Impulse ukazuje viacero vylepšení. Ak sa pýtate, či BMW Z4 ešte stále patrí do portfólia nemeckej automobilky, tak odpoveď je jednoznačná.

Áno, patrí a k tomu si pre model konštruktéri pripravili novú lahôdku. Novinka má šancu zaujať tých, ktorí ešte stále dokážu precítiť radosť z perfektného preradenia manuálnou prevodovkou. Prichádza séria Pure Impulse.

Nová verzia roadsteru predvádza niekoľko zaujímavých vylepšení. Tým najzávažnejším z nich bude verzia Z4 M40i s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou. Prevodovka je z modulárnej rodiny, ktorú BMW používa, ale má niekoľko základných a celkom zásadných zmien. Vlastnosti má prispôsobené špeciálnym požiadavkám tohto vozidla a mechanizmus radenia, prepojení a mechanických vonkajších časti je prispôsobený priamo použitiu v tomto vozidle. To by malo zlepšovať pocit z jazdy a vytvárať ešte lepšiu odozvu pre vodiča.

Nová prevodovka bude spojená s trojlitrovým benzínovým šesťvalcom s valcami umiestnenými pekne v rade. Jeho maximálny výkon je 250 kW (340 k) a krútiaci moment dosahuje 500 Nm. Manuálna šesťstupňová prevodovka možno nebude tak rýchla ako tá automatická, ale stále dokáže s otvoreným dvojmiestnym vozidlom zrýchliť na stovku za 4,6 sekundy.

To však nie je všetko, čomu sa konštruktéri a ladiči venovali. Istými zmenami prešiel aj podvozok a je doladený vďaka novému softvéru elektronicky riadených tlmičov adaptívneho M zavesenia. Model získal upravené pružiny a zosilené uchytenie stabilizátorov. Aj toto môže byť dielikom do celkovej skladačky lepších jazdných dojmov.

Zdroj: BMW

V ponuke modelu Pure Impulse bude aj nová sada zliatinových diskov s priemerom 19 palcov vpredu a 20 palcov vzadu. Podobné rozdielne veľkosti majú aj modely M3 a M4, vlastne aj M8 a mnohé športové s logom M. Nové disky sú lakované čiernou farbou, ale ich časti dostali brúsený povrch. Na obrázkoch vyzerajú dokonca ešte väčšie ako hovoria technické parametre.

Táto séria sa od ostatných odlíši aj svojou prezentáciou navonok. Roadster bude mať štandardne zatemnené chrómové prvky v balíku Shadow line. To znamená, v tomto prípade čierne spätne zrkadlá, prednú masku, ale aj prvky zadného nárazníka. Špecialitou pre Pure Impulse Z4 budú červené brzdové strmene sériovo. Ešte zaujímavejšie ale budú dve farby. Pre túto edíciu bude dostupná zelená Frozen Deep Green zo sekcie BMW Individual a celkovo naprieč všetkými pohonnými jednotkami bude možné zvoliť nádhernú zelenú San Remo Green. Interiér ponúkne výber z 5 odtieňov kože, ale pre Pure Impulse bude najvhodnejšia hnedá Cognac s čiernym lemovaním doplnená o lesklé lišty.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo