2022-11-23 12:00:00
Abarth 500e
Abarth 500e
Zdroj: Abarth

FOTO + VIDEO: Abarth 500e - motorová myš bude silnejšia, no nebude potichu

Elektromobilita zasiahla aj firmu Abarth. Jeho najznámejšie modely odvodené od Fiatu 500 nebudú spaľovať, iskria.

Zaujímavé je, že kým pri spaľovacích motoroch sa výbuch považuje za skvelú správu, pri elektromotoroch iskrenie nie je žiaduce. A po tejto mocnej úvahe môžeme pokročiť k samotnému Abarthu 500e, ktorý je "more Abarth than EVer". Milá slovná hračka v angličtine neznie v slovenčine až tak dobre, ale význam týchto slov je zrejmý. Abarth chce svojim modelom 500e dodať zákazníkom lepší Abarth, nie len nejaký elektromobil so škorpiónom.

Z údajov, ktoré zatiaľ automobilka poskytla to znie skutočne zaujímavo. Nový elektrický Abarth je vlastne v každom dynamickom parametri lepší ako benzínové verzie s motorom 1,4 litra. Dokonca aj mimo mesta pri zrýchlení zo 60 na 100 km/h je auto o sekundu pružnejšie, než spaľovací predchodca. Môže za to elektromotor s výkonom 113,7 kW (155 k) a s krútiacim momentom 235 Nm. A na testovacej dráhe Misto Alfa Handling Track je taktiež o sekundu rýchlejším autom, než predchodca.

Maximálnu rýchlosť a dynamiku v rýchlostiach nad 100 km/h asi nebude mať výrazne lepšiu, no v tom čase už bude mať na okruhu náskok, no a maximálnu rýchlosť výrobca zatiaľ neuvádza...

Autíčko má viacero jazdných režimov, jeden pre bežné pokojné jazdenie a maximalizáciu dojazdu prameniaceho zo 42 kWh batérie znižuje výkon sústavy na 100 kW a 220 Nm. Ďalšie robia opak s tým, že si pri športovej jazde môžete vybrať ovládanie "jedným pedálom" s rekuperáciou, alebo bez. Režim Scorpion Street okamžite po uvoľnení tlaku na akcelerátor spúšťa výraznú rekuperáciu. Vodič tak môže jazdiť nielen rýchlo, ale aj efektívnejšie. Scorpion Track zas necháva všetko na vodičovi a jeho chodidlách.

500e disponuje digitálnym prístrojovým štítom, veľkým displejom infotainmentu a má aj špecifický zvuk, ktorý tvorí akýsi hybrid medzi spaľovačom a elektromobilom. Znie to celkom zaujímavo, i keď to ide z reproduktorovo. Nájdete v priloženom videu. V galérii si zas auto môžete pozrieť z každého uhla.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Stellantis

Komentáre k článku


Stream naživo