2022-10-17 17:00:00
Mercedes EQE SUV
Mercedes EQE SUV
Zdroj: Mercedes

FOTO: EQE SUV - To isté po 4-krát. Teraz ako praktické, no rozmerovo menšie SUV

EQE SUV zažíva svoju premiéru. Technika z EQS, no v menšom balení so zvýšenou stavbou.

EQE SUV je variant odvodený od sedanu menom EQE. Rovnako ako sedan, aj vozidlo SUV je k dispozícii s inováciami a infotainmentom EQS a zároveň je dynamickejšie ako EQS SUV. Auto je kompaktnejšie ako EQE sedan a jeho rázvor s dĺžkou 3 030 milimetrov je o deväť centimetrov kratší. Vonkajšie rozmery sú 4 863/1 940/1 686 milimetrov (dĺžka/šírka/výška). EQE SUV ako štvrtý model po dvoch sedanoch EQS a EQE, ako aj EQS SUV používa novú, čisto elektrickú platformu.

Tak ako EQS, EQE SUV ponúkne tzv. hyperscreen, gigantickú v skle zaliatu obrazovku zloženú z troch samostatných veľkých displejov, celková šírka je 141 cm. Hyperscreen však mať nemusíte, zato kopu asistenčných systémov, či navigáciu s elektrickou inteligenciou a hlasového asistenta, to už priam musíte. Súčasťou sériovej výbavy je i tepelné čerpadlo, ktoré odpadové teplo z invertora, elektromotorov a z akumulátora môže použiť na vyhrievanie kabíny. Dizajn auta môžete upraviť 19 až 22 palcovými diskami kolies, jazdu môžete zmeniť vďaka Serene Breeze, teda akúsi holistickú prírodnú zvukovú inscenáciu, ktorá má pomôcť pri prechode od spaľovača k elektromobilite. Auto má k dispozícii podvozok Airmatic s nastaviteľnými tlmičmi, no tiež niekoľko jazdných režimov upravujúcich svetlú výšku vozidla v rozpätá 30 mm. Zadné kolesá sú riaditeľné a to až do uhla natočenia 10 stupňov.

Zdroj: Mercedes

Modulárna koncepcia pohonu umožňuje pri EQE SUV veľké spektrum maximálnych celkových hnacích výkonov od 215 do 300 kW. V závislosti od výbavy a konfigurácie vozidla dosahujú európske vozidlá dojazdy až 590 kilometrov podľa WLTP. Lítium-iónový akumulátor v EQE SUV pozostáva z desiatich modulov. Vo vlastnej réžii vyvinutý inovatívny softvér na manažovanie akumulátora umožňuje aktualizácie vzduchom (OTA). Vďaka nim zostane manažment energie EQE SUV aktuálny počas celého životného cyklu.

Základnou verziou modelu je EQE 350+ SUV s pohonom zadnej nápravy a výkonom 215 kW. Krútiaci moment je 565 Nm. Toto auto zvládne len 750 kg príves, no ponúkne najnižšiu priemernú spotrebu a teda najväčší dojazd – 590 km, pri priemerke 17,7-21,8 kWh/100 km. Verzia 350 4Matic má maximálny vrcholný výkon rovnaký, zato krútiaci moment je vyšší o 200 Nm – 765. Vrcholná verzia má názov EQE 500 4Matic SUV a ponúkne 300 kW a 858 Nm. Všetky autá majú maximálny výkon nabíjania AC/DC 22/170 kW, všetky majú 400 Voltovú architektúru, všetky majú batožinový priestor s kapacitou cez 520 l a všetky majú záruku na akumulátor 10 rokov, respektíve 250-tisíc km.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: MB

Komentáre k článku


Stream naživo