2018-12-12 19:15:16
Aston Martin Valkyrie V12
Aston Martin Valkyrie V12
Zdroj: Aston Martin

VIDEO: Motor Aston Martin Valkyrie – má 1000 koní. Točí vysoko, znie skvelo

Atmosférický motor hyperšportu Aston Martin Valkyrie je oficiálne odhalený. Je to umelecké dielo.

Zvuk ako zo spomienky zo sledovania Formule 1, keď ešte mali motory V12. Objem 6,5 litra, meno Cosworth, 1000 koní, žiadne turbo a maximálny výkon pri 10500 ot/min s obmedzením na 11 100 ot/min.

Poďme v číslach a údajoch ďalej. Maximálny výkon je presne 745 kW (1013 k), maximálny krútiaci moment 740 Nm. To je litrový výkon 155,9 koní. V dnešnej prepĺňanej dobe to je síce výnimočne veľa pri sériovom aute, ale v motoršporte celkom „v pohode“. Keď si uvedomíme, že tento výkon na liter objemu dosahuje motor bez dopingu kompresorom, či turbodúchadlom, pochopíme, čo za údaj to vlastne je.

Výnimočnosť motora je v nízkych výrobných toleranciách a extrémne nízkej hmotnosti pri zabezpečení maximálnej pevnosti a odolnosti. Motor má hmotnosť iba 206 kilogramov.

Ako sa vyjadril Andy Palmer, šéf značky Aston Martin – tento motor je ultimátnym vyjadrením toho, čo môže znamenať spaľovací motor. Motor bol vyvíjaný v spolupráci s inžiniermi značky Cosworth. Konštruktéri ním posunuli hranice skutočne ďaleko a ako vraví Palmer, tento motor bude len ťažko prekonaný.

Titániové ojnice, hriadeľ zo stočenej ocele a F1 piesty, to je len pár náznakov dokumentujúcich vrcholný spôsob výroby jednotlivých komponentov. Využíva najmodernejšie metódy, ktorých využitie by v lacnejších veľkosériových autách nebolo finančne únosné.

Je tu ešte jeden zaujímavý údaj. Podľa výrobcu by mal motor vydržať približne 100 000 km. V momente, keď ktorýkoľvek zákazník so svojim vozidlom dosiahne tento miľník, motor by sa mal vymeniť. Výrobca pritom netvrdí, že by mal byť motor zničený, ale očakáva, že veľa komponentov bude na hranici životnosti. V praxi bude takáto výmena prebiehať tak, že motor skontrolujú, pokiaľ bude blok v poriadku, osadia ho novými piestami a ventilmi. Tak sa vyjadril šéf značky Cosworth v interview pre Car and Driver Bruce Wood. Len pre zaujímavosť, motor v AMG One, ktorý je taktiež odvodený od motora F1 by mal byť vymenený po 50 000 km. 

Ale dosť bolo písmen. Tu je sľúbené video zachytávajúce úryvky z ódy na Aston Martin a Cosworth. Dobrú chuť.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Aston Martin

Komentáre k článku


Stream naživo