2018-06-15 19:00:26
Land Rover Discovery Updated
Land Rover Discovery Updated
Zdroj: JLR

Slovenský Land Rover Discovery dostane nový silnejší naftový motor

Že nafte odzvonilo? Určite nie. Minimálne vo veľkých ťažkých autách má naďalej opodstatnenie.

A vedia to aj v spoločnosti Jaguar Land Rover. Práve preto pripravili po necelých dvoch rokoch od uvedenia modelu Discovery na trh drobný facelift modelu. Jeho kľúčovou súčasťou je nový naftový šesťvalec V6 s označením SDV6. Motor s objemom 3,0 litra disponuje maximálnym výkonom 225 kW (306 k) a maximálnym krútiacim momentom 700 Nm.

Motor dosahuje vysoký výkon a masívny krútiaci moment vďaka dvojici turbodúchadiel s upraveným nasávaním, s dvojicou medzichladičov a vďaka 8 injektorom v jednom vstrekovači, ktoré zabezpečia precíznejšie dávkovanie paliva.

Zaujímavé je aj riešenie spracovania výfukových plynov. Motor disponuje moderným filtrom pevných častíc. Ten je umiestnený blízko za spaľovacím priestorom pre optimalizovaný teplotný manažment. Filter obsahuje pasce na sadze, ktoré sa napĺňajú priebežne pri práci motora pod záťažou (akcelerácia). Zachytené sadze sa oxidáciou menia na CO2. Filter je následne priebežne regenerovaný kedykoľvek vodič uvoľní tlak na plynový pedál.

Vďaka silnejšiemu motoru dokáže Discovery akcelerovať z 0 na 100 km/h za 7,0 sekundy. Najzaujímavejšie sú ale iste časy pružného zrýchlenia, kde sa vysoký výkon a krútiaci moment ukážu najviac. Discovery s týmto motorom dokáže utiahnuť záťaž až 3,5 tony.

Novinkou je aj asistenčný systém nazvaný Clear Exit Monitor. Ten upozorní posádku vozidla pri vystupovaní z vozidla v momente, keď sa k autu blížia hrozby v podobe iných vozidiel, cyklistov a podobne. Upozornenie bude vykonané prostredníctvom blikania diód vo dverách vozidla.

Novinkou je tiež funkcia Stop and Go pre adaptívny tempomat. Ten po novom dokáže pracovať aj pri dopravnej zápche. Dokáže úplne zastaviť a znova rozbehnúť vozidlo, ak sa premávka zastaví na menej než 3 sekundy.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: JLR

Komentáre k článku


Stream naživo