2016-01-02 11:35:00
Najpopulárnejšie auto 2015
Najpopulárnejšie auto 2015 Ilustračné foto

Toto je TOP 10 najpopulárnejších áut na Slovensku v roku 2015!

Zostavili sme rebríček najpopulárnejších nových automobilov za rok 2015 na stránke Podkapotou.sk

Koniec roka, respektíve začiatok toho nového je čas na bilancovanie. My sme sa pozreli na štatistiky a vytvorili sme z nich rebríček nových modelov áut, ktoré vás, našich čitateľov, v roku 2015 zaujímali najviac. Nejde teda o čísla predajnosti áut, ale o čitateľský záujem Slovákov o dané autá.

A hneď na začiatok treba povedať, že časť rebríčku vás neprekvapí, avšak zároveň v ňom nájdete modely, ktoré by ste nemuseli čakať. Tento rebríček sme zostavili na základe popularity našich redakčných testov na stránke i na sociálnych sieťach, popularity našich prvých jázd a článkov venujúcim sa novinkám prinášajúcich naše dojmy i pojmy o nových modeloch. Pritom sa medzi najpopulárnejšími vyskytnú aj staršie modely, ktoré si buď v uplynulých mesiacoch priviezli novinky, alebo vás aj dlhší čas po uvedení informácie o nich stále mimoriadne zaujímajú.

10. Mazda 3 2,0 SkyActiv, Mazda 6 2,5 SkyActiv

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Jozef Vydra

Na desiatej pozícii sú dve autá. Už tieto prvé dva modely jasne dokazujú, že na veku nezáleží. Veď Mazdu 6 tretej generácie sme prvýkrát zočili už pred troma rokmi, Mazdu 3 pred viac ako dvoma. Napriek tomu sa tieto modely na Slovensku tešia neutíchajúcej obľube a ich testy vzbudili veľký záujem. Nemožno sa tomu čudovať, veď ide o automobily s výnimočným dizajnom, ktorý dopĺňajú dnes už nevídané motory spoliehajúce sa na „staré“ ale zato rokmi overené finty. Mazda 3 s benzínovým dvojlitrom očarí vynikajúcim výkonom, veľmi dobrým zvukom a pritom nízkou spotrebou bez prepĺňania. Mazda 6 s top benzínovým štvorvalcom zasa upúta suverénnosťou, pohodlím a opäť vynikajúcim motorom.

9. Hyundai Genesis 3,8 GDI V6

Zdroj: Jozef Vydra

Model, ktorý len pred pár týždňami zmenil meno i niekoľko parametrov a stal sa z neho Genesis G80. Tento model pozdvihol vlajku novej značky Genesis a ukázal nám, že luxus a komfort v masívnej limuzíne so silným motorom nemusia mať cenovku presahujúcu 100-tisíc eur ako v prípade nemeckých prémioviek. Genesis dokáže obdobný status ponúknuť za 60-tisíc...

8. Škoda Superb 2,0 TDI DSG

Zdroj: Ján Hargaš, Jozef Vydra

Kto si myslel, že v rebríčku najzaujímavejších áut tohto roku bude chýbať najväčšia novinka automobilky z Mladej Boleslavi, pravdepodobne zaspal dobu. Toto vozidlo vzbudilo ovácie aj tam, kde doteraz modely Škody nepohli ani brvou. Nový Superb je možno prvá plnokrvná limuzína česko-nemeckej značky, ktorá nie je umelo držaná pár rokov dozadu. O záujme o model svedčia aj dlhočizné čakacie doby na auto...

7. Volkswagen Passat 2,0 TDI

Zdroj: Ján Hargaš

Možno by vo Wolfsburgu videli radšej Passat vyššie, ale deviate miesto vôbec nie je zlé a čerešničkou na torte je, že aj na Slovensku je Passat vyššie ako Superb. Veľmi, veľmi tesne, ale je. Nový Passat vzbudil obdiv svojimi novými technológiami, výborným dizajnom ako i faktom, že po dlhšom čase nejde iba o „kvázinovúgeneráciu“ ale skutočne nový model.

6. Ford Ranger 3,2 WildTrak

Zdroj: Ján Hargaš

Nuž, keby bola väčšina našich čitateľov jemných dám, ťažko by sa Ranger dostal do TOP 10 najpopulárnejších modelov v tomto roku. U nás mu len tesne ušla top 5. Ranger možno považovať za nekorunovaného kráľa medzi pick-upmi dostupnými na Slovensku. Vyniká úžitkovou hodnotou, rozmermi a vďaka silnému päťvalcovému motoru preňho ani ťažká práca nie je problém. Oranžová farba a módne doplnky ešte zvýrazňujú jeho masívny zjav.

5. Honda CR-V 1,6 Bi-turbo s 9 stupňovým automatom

Zdroj: Ján Hargaš

Nová najvýkonnejšia naftová verzia populárneho SUV nenechala mnohých z vás chladnými. Veď dvojica turbodúchadiel spolu s novým 9-stupňovým automatom sa v tejto triede stále považuje za nevídanú. Ak navyše spomenieme menší objem s niekoľkými úpravami faceliftom, je zrejmé, že ide o zaujímavé čítanie.

4. Škoda Octavia Scout 2,0 TDI DSG

Zdroj: Ján Hargaš

Octavia Scout taktiež prišla na náš trh na prelome rokov 2014/2015, my sme ju testovali v období, ktoré k nej skutočne pasovalo – v období snehu, poľadovice a výtlkov na skorú jar minulého roku. Automobil patrí k dnes už dobre známym verziám modelu Octavia. Výbavou a viacúčelovosťou však dokáže konkurovať automobilom podobného razenia z vyšších tried. Do príchodu nového Superba nebolo pochýb o tom, že práve Octavia Scout bola tým najlepším, čo automobilka Škoda dovtedy vyrobila, alebo žeby tu bol ešte jeden model...?

3. nový Hyundai Tucson

Zdroj: Hyundai Motors

Už predchádzajúca generácia modelu Hyundai ix35 dosahovala na najvyššie méty v popularite na Slovensku. Sympatické SUV za prijateľnú cenu vídať na našich cestách často. Práve popularita predchádzajúcej generácia vyvolala toľkú pozornosť pri uvádzaní nového modelu. Ten prichádza na úplne novej platforme, zväčšil vnútorný priestor, priviezol si nový benzínový motor, lepší dizajn a množstvo moderných technológií. Umiestneniu v Top 3 sa preto nemožno čudovať

2. Škoda Octavia Laurin & Klement

Zdroj: Jozef Vydra

Manažérska voľba č. 1., teda minimálne do príchodu Superba? To nie je isté. Isté však je, že najlepšie vybavenej Octavii vo verzii Laurin & Klement patrí druhé miesto vo výpočte najpopulárnejších áut minulého roka. Toto umiestnenie, spolu so štvrtým miestom verzie Scout jasne dokumentujú, že Octavia je na Slovensku témou č. 1. Ak k nej navyše môžete prirátať prémiovejšie schopnosti, Slováci okamžite zbystria pozornosť.

1. Suzuki Vitara 1,6 VVT 4x4

Zdroj: Ján Hargaš

Či už Octavia je témou č.1, alebo nie, prvá priečka vo výpočte najpopulárnejších automobilov v tomto roku bezkonkurenčne patrí novej generácii modelu Vitara. Suzuki v tomto aute úspešne spojila niekoľko kľúčových ingrediencií potrebných na to, aby dokázala uloviť slovenského zákazníka. Prvou z nich je prijateľná cena, ďalej nízke prevádzkové náklady na čele s nízkou spotrebou aj pri využití 4x4 pohonu, slušná priestrannosť, zaujímavý vzhľad, jazdné vlastnosti, využiteľnosť i v ľahkom teréne vysoká miera personalizácie a v neposlednom rade tri písmenká – SUV, respektíve crossover. Aj v našom teste Vitara preukázala, že aj bez turbodúchadla a downsizingu je možné postaviť automobil s vytrvalým a úsporným motorom bez výrazných negatív. Suzuki Vitara je v roku 2015 najpopulárnejším osobným automobilom a rozhodli ste o tom vy, naši čitatelia. Do desiatky (jedenástky) najpopulárnejších áut na našom webe sa tesne nedostali Opel Astra, VW Touareg, Kia Sportage a ďalší.

_________________________________________________________________________________________

Nuž, vo výpočte najpopulárnejších automobilov na Slovensku v roku 2015 budete darmo hľadať tie najluxusnejšie, najvýkonnejšie, či najviac obdivované automobily sveta. Slováci svojim záujmom jasne preukázali svoju povahu. Nie sme žiadni rojkovia túžiaci po autách, na ktoré si za celý život nemusíme zarobiť. Ak už zvažujeme kúpu nového auta, zaujímame sa predovšetkým o jeho cenu, prevádzkové náklady, spoľahlivosť a účelnosť. Vo výpočte najpopulárnejších automobilov v minulom roku tak možno nájsť najmä viacúčelové automobily, ktoré spájajú niekoľko typov áut do jedného, aj pracovné stroje, no zároveň automobily, ktoré sú brané ako spoľahlivé a ešte spoľahlivejšie. Nikto z nás Slovákov nechce navštevovať servis každý týždeň, chce funkčné a čo možno najjednoduchšie vozidlo. Ak už podliehame módnym trendom, opäť ich spájame s viacúčelovosťou. Keď siahame po crossoveroch, či populárnych SUV nemôžu byť drahé, ale nemôžu byť ani úplne neschopné a použiteľné iba v meste. Keď už väčšina slovenských sŕdc zatúži po vyššom komforte, či nebodaj luxuse, opäť je najdôležitejším parametrom cena, využiteľnosť a radi vsadíme peniaze na overené recepty. Zdá sa tak, že pri výbere nového auta vyhráva zdravý, ba priam až sedliacky rozum. Nuž, bodaj by zdravý rozum vyhral aj 5. marca...

Otázkou potom zostáva, odkiaľ sa berú toľké novučičké luxusné autá za státisíce na našich cestách. Otázka, na ktorú lepšie neodpovedať? Zvážte.

 Absenciu prémiových značiek však možno okrem reálnych finančných schopností Slovákov hľadať i vo fakte, že veľká časť záujemcov o automobily pri počiatočnom hľadaní vozidla zvažuje najmä či kúpiť jazdené, alebo naozaj ísť do nového modelu. Veď úplne najčítanejšími článkami na stránke Podkapotou sú tie o jazdených autách, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Aj to však svedčí o zdravom rozume, no nie?

jh

Komentáre k článku


Stream naživo