2019-01-31 20:00:00
Štrajk v Audi Hungaria
Štrajk v Audi Hungaria
Zdroj: TASR/AP

Štrajk v Audi Hungaria ovplyvnil výrobu áut na Slovensku

Iste ani vám neušli informácie, že v Maďarsku štrajkujú pracovníci v závode Audi.

Vyrábajú sa v ňom okrem iného aj motory, ktoré sa montujú do automobilov vyrábaných na Slovensku. Hlavne v závode Volkswagen Slovakia v Bratislave. Museli v ňom obmedziť výrobu a dokonca odvolať niektoré výrobné zmeny.

Odborári zriadili štrajkový výbor 16. januára v reakcii na skutočnosť, že sa ani po viacmesačnom vyjednávaní nepodarilo dosiahnuť mzdovú dohodu so zamestnávateľom. Predstavitelia Nezávislého odborového zväzu Audi Hungaria (AHFSZ) vtedy upozornili, že vo všetkých výrobných závodoch koncernu VW v Európe, do ktorého patrí aj skupina Audi, sú platy vyššie než v Maďarsku - na Slovensku o 28 %, v Českej republike o 15 %, v Poľsku o 39 % a v Belgicku sú mzdy až 3,6-násobne vyššie než v Győri. Pracovníci maďarského výrobného závodu Audi prerušili prácu vo štvrtok (24.1.) o 06.00 h s tým, že štrajk bude trvať do štvrtka (31.1.) do 06.00 h

Štrajk v maďarskom výrobnom závode Audi Hungaria v Győri sa ale skončil už v stredu 30.1.2019. Podľa agentúry MTI sa odborári dohodli s vedením podniku v otázke miezd pre tento rok.

Zdroj: ZAP SR

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky v reakcii na otázky zástupcov tlače reaguje nasledovným vyhlásením:

Ako už bola verejnosť informovaná, štrajk v Audi Hungaria mal priamy vplyv na automobilové výroby na Slovensku v nutnosti reorganizácie výroby a pozastavenia montáže vozidiel. Takto spôsobené ekonomické škody sú často nahraditeľné, no je potrebné poukázať na negatívne signály, ktoré takéto aktivity vyvolávajú, pričom poškodzujú obraz regiónu Strednej Európy smerom k medzinárodným investorom.

Strata dlhodobej spoľahlivosti a predvídateľnosti môže mať negatívny dopad a spôsobiť vážne škody pre celý región, ktorý je vnímaný ako automobilový región Európy. Celý automobilový priemysel prechádza významnými zmenami a existujú silné tlaky a reálne hrozby, aby sa zahraničné výrobné podniky vrátili do domovských krajín. Nátlakové akcie spochybňujúce stabilitu a dôveryhodnosť by mohli mať neblahý vplyv na chrbtovú kosť hospodárstva a celkovú zamestnanosť v regióne, Slovensko nevynímajúc.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: ZAP SR

Komentáre k článku


Stream naživo