2016-08-24 04:05:00
Zápchy v Bratislave
Zápchy v Bratislave
Zdroj: SITA

Vodiči sa často chovajú ako stádo. Keď ide jeden, ide aj ďalší

Najmä v prípadoch, keď ide o porušenie predpisov ako jazda cez plnú čiaru, cez pripájací pruh a podobne.

Podkapotou komentuje: Vodiči v hustej premávke vplyvom nervového vypätia často strácajú trpezlivosť, to je zrejmé. Veľakrát však okrem trpezlivosti strácajú aj zdravý rozum. Opakovať porušovanie predpisov po inom vodičovi nikoho neospravedlňuje. Stále je to porušenie predpisov. Akoby však na našich cestách boli predpisy niečím nepodstatným, niečím čo predsa človek so „zdravým rozumom“ nemôže zakaždým rešpektovať.

A tak sa stane, že na bratislavskom obchvate vodiči počas zápchy predbiehajú ostatných cez pripájací pruh, či cez krajnicu.

Tak sa stane, že vodič, ktorý ako prvý predbehne cez plnú čiaru pomalšie vozidlo je obvykle nasledovaný ďalšími.

Tak sa stane, že vodič, ktorý na diaľnici jazdí výrazne nad maximálnu povolenú rýchlosť je nasledovaný ďalšími, ktorý dostanú náhle chuť zrýchliť.

Veď keď mohol on, môžem aj ja a policajti predsa nebudú chytať tri-štyri autá. Respektíve, policajti tu aj tak nie sú...

Možno za to môže prílišná snaha polície o vyberanie pokút, že už vodiči ignorujú aj elementárne pravidlá cestnej premávky, ak nikde v okolí nevidia „podozrivé“ vozidlo. A možno pre nich pravidlá cestnej premávky, či aspoň pravidlá slušného správania nič neznamenajú. Prečo vodiči neodoľajú pokušeniu a nasledujú nevhodný príklad? Je Slovensko krajina pirátov a ignorantov, či len krajina nedostatočne pripravených vodičov?

Že by sme boli krajinou pirátov a ignorantov si nemyslím, sme iba krajina ľudí, ktorý v prípade vypätej situácie na cestách riskujú a pokojne sa správajú ako stádo (ako masa). I keď platí, že stádo vedie vôl, tí za ním nie sú o nič menej dobytkom.

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo