2023-09-19 18:30:00
VinFast VF8
VinFast VF8
Zdroj: VinFast

VinFast je vraj nová Tesla. Značka prudko rastie, no najviac áut predáva... sama sebe?

VinFast je automobilka, ktorá už pri svojom vzniku v roku 2017 pútala našu pozornosť.

To preto, lebo na autosalóne v Paríži 2018 prišla s dvomi naleštenými modelmi, ktoré napriek významnému make-upu a údajným konštrukčným „zásadným“ úpravám náramne pripomínala staršie modely značky BMW. A naozaj. VinFast v spolupráci s BMW a rakúskou Magnou stvoril vietnamské BMW s BMW spaľovacími motormi. Značka patriaca spoločnosti Vingroup a tej majoritným akcionárom je vietnamský miliardár Pham Nhat Vuong.

Od začiatku roka VinFast predal 11 300 elektromobilov. Elektromobilov? Áno. Medzičasom si VinFast povedal, že skončí s výrobou a predajom spaľovacích motorov a od roku 2022 vyrába výhradne elektromobily. Má hneď niekoľko modelov. Lacný crossover VF e34, ktorý je určený výhradne pre domáci trh vo Vietname bol prvým elektromobilom značky a jeho produkcia začala v roku 2021. Nad ním sú luxusne orientované modely VF6, VF7, VF8 a VF9. Druhým na trhu bol model VF8, ktorý mimochodom získal 5 hviezd v crash testoch AseanNCAP. Jediný model, ktorý sa predáva na inom ako vietnamskom trhu je VF8 v USA. Ale späť k predajom.

11 300 elektromobilov predaných. Čo na start-up, ktorý prvý elektromobil vyrobil pred dvomi rokmi, vôbec nie je zlé, keď si uvedomíte koľko áut za rok vyrobí taký Lucid (za druhý kvartál vyrobil 2173 áut – výrobu postupne rozbieha už vyše roka). Tieto čísla veľmi pomohli pri vstupe zreteľne stratového VinFastu na burzu v New Yorku. Počas prvého obchodného dňa dosiahla jeho trhová hodnota 85 miliárd dolárov a prekonala americké kolosy ako Ford a GM. Následne potom klesla, potom zasa stúpla a to dosť výrazne, až tak, že dosiahla hodnotu 215 miliárd dolárov. No to je ďalší príbeh. Späť k 11 300 autám.

Ako informoval Jalopnik, nedávno sa ukázalo, že viac ako 7000 áut z celkového počtu 11 300 predal VinFast spoločnosti Green and Smart Mobility. To je veľká vietnamská taxi služba, ktorá patrí spoločnosti Vingroup. A ak dávate pozor, viete, že zhodou okolností ide o tú istú firmu, ktorá vlastní aj samotný VinFast. Majetok sa tak prelial z jedného pohára do druhého. Má to však svoj zmysel. Veď taxislužba elektromobily potrebovala, no nie?

Ale poďme ďalej. Investorom pomerne neskoro začalo vŕtať hlavou prečo vykazujú akcie VinFastu takú veľkú volatilitu (brutálne zmeny v trhovej cene). VinFast má celkovo 2,3 miliardy akcií. 1,2 miliardy z toho vlastní VinGroup, z ktorej 51% vlastní Pham Nhat Vuong. 1,1 miliardy akcií VinFastu vlastní Vietnam Investment Group, ktorá ako jediného vlastníka uvádza akéhosi Pham Nhat Vuonga. To znamená, že celkovo 99,7% akcií vlastnia firmy, ktoré sú prevažne vlastnené zakladateľom VinFastu Pham Nhat Vuongom, a teda celkovo 0,3% akcií je v skutočnosti dostupných na trhu. A tak nečudo, že cena akcií vie skákať ako na trampolíne. Ale nemajte obavy, dokumenty ukazujú, že má byť na predaj ďalších 11 miliónov akcií, ktoré majú predávať aktuálny majitelia akcií (druhotný predaj). A to má zmierniť húsenkovú dráhu, po ktorej VinFast na trhu aktuálne lieta.

VinFast nedávno oznámil rozšírenie svojej pôsobnosti do ďalších ázijských krajín. V USA stavia novú vlastnú fabriku, ktorá má byť hotová v roku 2025. Ďalšiu plánuje v Európe. Do roku 2026 má stáť fabrika v Indonézii, ktorá sa veľmi snaží prilákať výrobcov elektromobilov, keďže jej 270 miliónov obyvateľov čaro elektrickej jazdy ešte veľmi neodhalilo.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jalopnik, VinFast

Komentáre k článku


Stream naživo