2019-09-08 15:08:42
Škoda Superb iV a
Škoda Superb iV a batérie v Boleslavi
Zdroj: SKoda

Škoda spúšťa výrobu vysokonapäťových batérií pre koncernové plug-in hybridy

Škoda oficiálne spúšťa výrobu trakčných batérií pre koncern Volkswagen a jeho plug-in hybridy.

Investície vo výške 25,3 milióna eur sa začínajú prejavovať. Koncern ešte v roku 2017 rozhodol o investícii do materského závodu v Mladej Boleslavi. Škoda tam začína s výrobou vysokonapäťových batérií pre značky Volkswagen, Audi, SEAT i pre vlastné modely založené na najnovšej verzii platformy MQB. PHEV model Škoda Superb iV, ktorý sa začne vyrábať v závode v Kvasinách tak bude disponovať batériami vyrobenými „in house“.

Ročná produkcia závodu je 150 000 batérií, neskôr bude ešte stúpať. Ako prvé modely s batériami z Boleslavi sa okrem Superbu iV pochváli napríklad aj pred pár dňami predstavený SEAT Tarraco s čisto elektrickým dojazdom na úrovni 50 km.

Zdroj: SKoda

Samotné batériové články a moduly Škoda nakupuje od externých dodávateľov, v Boleslavi prebieha technologicky mimoriadne náročná montáž komponentov. Vo výrobe elektrických komponentov pracuje 200 zamestnancov, okrem menších robotov im pomáha aj 13 robotov KUKA s nosnosťou od 210 do 550 kilogramov. Tieto roboty zabezpečujú prevoz ťažkých komponentov, napríklad vykladajú hotové batérie na prepravné palety.

Zdroj: SKoda

Pre nás je táto technologicky vysoko náročná výroba batériových systémov dôležitým krokom pri prechode k elektromobilite. Výrobu elektrických komponentov budeme ďalej rozširovať. Pri budovaní potrebných kompetencií vsádzame na výmenu skúseností medzi odborníkmi vrámci celkoncernového zväzku Volkswagen Group Compoents, kde sa koncentruje know-how od batériových článkov až po recykláciu,“ povedal vedúci výroby komponentov spoločnosti Škoda Auto Christian Bleiel.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo