2019-05-23 18:55:00
Škoda Superb PHEV
Škoda Superb PHEV
Zdroj: Jozef Vydra

AKTUÁLNE v Bratislave: Škoda práve predstavila hybridný Superb iV a CITIGOe iV

S modelmi Superb iV a CITIGOe iV vstupuje Škoda do éry elektromobility a predstavuje modernizované vozidlo Superb.

Škoda predstavila v deň konania štvrťfinálových zápasov na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji IIHF 2019 v Bratislave po prvýkrát verejnosti svoje prvé elektrifikované sériové vozidlá a modernizovanú vlajkovú loď Superb . Predstavením vozidiel Superb  iV a CITIGOe iV tak vstupuje Škoda do éry elektromobility. Škoda, ako dlhoročný hlavný sponzor Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF, po prvýkrát predstavila nové vozidlá na športovom podujatí.

Predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto Bernhard Maier hovorí: "Dnešným dňom vstupuje spoločnosť Škoda Auto do éry elektromobility. Ide tak o výnimočný moment pre spoločnosť Škoda Auto, ktorá budúci rok oslávi 125. výročie. Počiatok vstupu do éry elektromobility označujú hneď dva modely, naše prvé plne elektrické vozidlo CITIGOe iV a Superb iV ako prvé plug-in- hybridné vozidlo značky Škoda. Ďalej predstavujeme nové prevedenie našej vlajkovej lode Superb s vylepšeným vzhľadom a novými technológiami."

Zdroj: Jozef Vydra

Po prvýkrát tiež Škoda Auto spája aktivity v oblasti športového sponzorstva s prezentáciou vozidla. Tým zvýrazňuje dlhoročné partnerstvo s Majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji.

Škoda Auto a Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF spolu držia vďaka 27 turnajom svetový rekord za najdlhší hlavný sponzoring v histórii športových majstrovstiev sveta. Ľadový hokej je dynamický, sympatický a príťažlivý šport, ktorý jednoducho patrí ku značke Škoda. Ľadový hokej je pritom popri cyklistike najdôležitejším pilierom sponzoringovej stratégie značky Škoda. Spoločnosť Škoda Auto bola oficiálnym automobilovým partnerom počas finálových zápasov v Prahe a v Bratislave v roku 1992, od roku 1993 je Škoda oficiálnym hlavným sponzorovom a automobilovým partnerom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF). Kruh sa tak uzatvára na tohtoročných majstrovstvách sveta prebiehajúcich v hlavnom meste Slovenska. Bratislava je tiež vhodným miestom pre svetovú premiéru nového vozidla Škoda CITIGOe iV. Ešte v tomto roku sa v Bratislave rozbehne výroba tohto najmenšieho, čisto elektrického modelu značky Škoda.

Zdroj: Jozef Vydra

Christian Strube, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto zodpovedný za oblasť Technického vývoja hovorí: "Vstup do éry E-mobility je pre značku Škoda dôležitým krokom do budúcna. Vozidlá Superb iV s plug-in-hybridným pohonom a CITIGOe iV sú len začiatkom. Už v roku 2020 bude nasledovať prvé čisto elektrické vozidlo Škoda na báze modulárnej platformy pre elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen."

Škoda Superb  iV so systémovým výkonom 160 kW (218 k)

Vozidlo Škoda Superb iV bude rovnako ako všetky modely Superb vyrábané v závode v Kvasinách. Superb iV je prvé vozidlo značky Škoda s plug-in-hybridným pohonom, ktoré kombinuje benzínový motor 1,4 TSI s výkonom 115 kW (156 k) s elektromotorom s výkonom 85 kW. Táto kombinácia s maximálnym systémovým výkonom 160 kW (218 k) umožňuje mimoriadne ekologickú jazdu bez obmedzenia dynamiky. Škoda Superb iV spĺňa emisnú normu Euro 6d TEMP. Hodnota emisií CO2 je menej ako 40 g/km. Batéria, ktorá ma kapacitu 13 kWh, umožňuje čisto elektrickú a lokálne bezemisnú prevádzku s dojazdom až 55 km podľa režimu WLTP. Je možné ju nabiť z bežnej domácej zásuvky, wallboxu, počas jazdy na benzín alebo rekuperáciou brzdnej energie. V kombinácii s benzínovým motorom je dojazd 850 km. Škoda Superb iV ponúka aj najnovšiu generáciu infotainment systému.

Zdroj: Jozef Vydra

Prepracovanejší dizajn modelového radu Superb a veľkorysý priestor pre každodenné použitie

V rámci modelovej starostlivosti zmodernizovala Škoda celý modelový rad Superb . Vrcholný model zaujme predovšetkým novými technológiami a exkluzívnejším interiérom. Po prvýkrát sú v sériovo vyrábanom vozidle Škoda ponúkané full LED matrixové svetlomety. Premiéru oslavuje aj niekoľko nových asistenčných systémov, medzi ktoré patrí napríklad prediktívny tempomat. Vrcholný model ponúka aj asistenta zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý je aktívny do vzdialenosti 70 m. Okrem plug-in-hybridného pohonu sú v ponuke dva naftové a tri benzínové motory, ktoré pokrývajú výkonové spektrum od 110 kW (150 k) do 200 kW (272 k).

Zdroj: Jozef Vydra

Dynamický a elegantný vzhľad ďalej vylepšuje nová maska chladiča a chrómová lišta medzi LED zadnými svetlami. S novým predným nárazníkom vzrástla dĺžka vozidla Superb o 8 mm na 4 869 mm. Dĺžka vozidla Superb Combi vzrástla o 6 mm na 4 862 mm. Rázvor, šírka a výška vozidla zostali rovnaké. Chrómové prvky, nové poťahy sedadiel a farebné kontrastné prešitie dodávajú interiéru svieži vzhľad. Veľkorysý priestor interiéru a batožinový priestor s objemom 625 l vozidla Škoda Superb a 660 l vozidla Škoda Superb Combi stále určujú kritériá vo svoje triede.

CITIGOe iV naznačuje počiatok éry čisto elektrických vozidiel značky Škoda

Škoda CITIGOe iV je prvé čisto elektrické vozidlo značky Škoda. Vďaka dĺžke 3 597 mm sa lokálne bezemisné mestské vozidlo, ktoré je vybavené elektromotorom s výkonom 61 kW, skvele hodí do veľkomiest. Lithium iontová batéria umožňuje dojazd až 265 km v režime WLTP. Po vyčerpaní elektrickej energie je možné batériu dobiť pomocou kábla kombinovaného nabíjacieho systému (CCS) na rýchlonabíjacej stanici na jednosmerný prúd s výkonom 40 kW na 80 % kapacity za 1 hodinu.

Zdroj: Jozef Vydra

 


AUTOR: © Zoznam/redakcia

Komentáre k článku


Stream naživo