2017-06-05 14:15:00
Emisie automobilov
Emisie automobilov
Zdroj: cbw.ge

Keď USA kašľú na ekológiu, tak my by sme mali tiež, kričia nemecké automobilky

Lobisti nemeckých automobiliek bijú na poplach: Európa by mala prehodnotiť svoj postoj ku globálnemu oteplovaniu.

Lobisti nemeckých automobiliek zastúpení v organizácii VDA žiadajú, aby Európa prehodnotila prístup k ekológii a ochrane životného prostredia, pretože sa obávajú straty konkurencieschopnosti v porovnaní s americkým automobilovým priemyslom.

Je to reakcia na vyhlásenie amerického prezidenta, že Spojené štáty americké odstúpia od Parížskej klimatickej zmluvy. Tá zaväzuje prakticky všetky významné ekonomiky sveta k prísnemu obmedzovaniu znečisťovania životného prostredia. Všetky krajiny, ktoré klimatickú dohodu podpísali majú svojou troškou prispieť ku spomaleniu/zastaveni globálneho oteplovania. Dohoda však nemá sankčné nástroje na vynútenie splnenia určitých cieľov, napriek tomu sa považuje za veľký krok vpred.

Klimatickú dohodu podpísalo v roku 2015 195 štátov sveta, 145 u nich ju ratifikovalo. Dohodu prijali aj štáty ako USA, Čína, Rusko a štáty EÚ, teda najvýznamnejšie svetové ekonomiky a zároveň najväčší znečisťovatelia. Práve to bol najväčší tromf tejto zmluvy (čo sa nedalo povedať o Kjótskom protokole). Kým najväčší hráči ako Čína, alebo Rusko v priebehu jedného dňa odmietli od zmluvy odstúpiť, nemecké automobilky by sa rady vydali na cestu „prehodnocovania“.

Zavrhnutiahodné oznámenie USA vytvára tlak na to, aby Európa prijala cenovo dostupné a ekonomicky uskutočniteľné opatrenia na ochranu životného prostredia, aby tak mohla zostať konkurencieschopná,“ povedal Matthias Wissman, prezident nemeckej lobistickej skupiny VDA združujúcej najväčšie ryby v nemeckom automobilovom priemysle vrátane BMW, Volkswagenu a Daimleru.

Wissman tvrdí, že zachovanie konkurencieschopnosti Európy je podmienkou pre úspešnú ochranu klímy. „Táto súvislosť je často podceňovaná“ tvrdí Wissman. Ten hovorí o rozhodnutí USA otočiť sa svetu chrbtom ako o veľkom sklamaní.

Stručne a skrátka: ak sa Európa pridá k Trumpovcom a vykašle sa na Parížsku dohodu (alebo jej účinnosť „obmedzí“), budú európski výrobcovia automobilov stíhať tým americkým. Lebo kašľať na životné prostredie je lacnejšie ako sa trápiť vývojom postupov, materiálov a technológií, ktoré budú menej zaťažovať naše životné prostredie.

Wissmanovo vyhlásenie prišlo krátko na to, ako Angela Merkelová oznámila, že od Parížskej dohody sa ustúpiť nedá/nemôže. 

jh
ZDROJ: Reuters

Komentáre k článku


Stream naživo