2018-03-12 16:05:00
GoodYear Oxygene
GoodYear Oxygene
Zdroj: Goodyear Dunlop Tires

ŽENEVA: GoodYear predstavil zelené pneumatiky – sú naozaj zelené

Čistia vzduch, vyrábajú vlastnú elektrickú energiu a majú inteligentný dezén.

Na ženevskom autosalóne nie sú zaujímavé iba autá a premiéry nových modelov. Svoje majú čo ukázať aj dodávatelia automobilového priemyslu. Oxygene je koncept pneumatík spoločnosti Goodyear pre čistejšiu a pohodlnejšiu mestskú dopravu. Predvída dopravné riešenie, ktoré bude zlepšovať kvalitu ovzduší. Ponúka víziu riešenia pre čistejšiu, pohodlnejšiu, bezpečnejšiu a trvalo udržateľnejšiu dopravu v mestách.

Súčasťou unikátnej štruktúry konceptu pneumatík s označením Oxygene (Kyslík) je živý mach, ktorý voľne rastie medzi ich bočnicami. Otvorená štruktúra pneumatík a behúň s inteligentným dezénom pohlcujú a ďalej odvádzajú vlhkosť a vodu z povrchu vozovky a vytvárajú tak podmienky pre vznik fotosyntézy s následným uvoľňovaním kyslíka späť do ovzdušia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je viac ako 80% populácie v mestských aglomeráciách, kde sa emisie merajú, vystavené vzduchu, ktorého znečistenia prekračuje limity WHO.

"S viac ako dvoma tretinami svetovej populácie, ktoré by podľa odhadu mali žiť do roku 2050 v mestách, sa bude ďalej podstatne zvyšovať dopyt po dopravných sieťach v nich," povedal Chris Delaney, prezident spoločnosti Goodyear v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. "Inteligentnejšia, zelenšia infraštruktúra a doprava budú preto zohrávať kľúčovú úlohu pri zvládaní najnaliehavejších výziev mobility v mestách a rozvoja miest."

  • Zdroj: Goodyear Dunlop Tires

Goodyear sa inšpiroval zásadami na znižovanie odpadu, emisií a energetických strát. Jeho koncept Oxygene je navrhnutý tak, aby ho bolo možné bezproblémovo zasadiť do budúceho mestského prostredia vďaka novým riešeniam:

  • Čistí vzduch, ktorý dýchame: Oxygene pohlcuje cez unikátny behúň vlhkosť z vozovky a vstrebáva CO₂ z ovzdušia, aby ich mohol využiť mach rastúci v bočniciach. V ňom sa fotosyntézou premieňajú na kyslík, ktorý sa uvoľňuje do ovzdušia. V meste veľkosti Paríža s približne 2,5 miliónmi vozidiel by to mohlo ročne znamenať uvoľnenie približne 3000 ton kyslíka a absorpcie viac ako 4000 ton oxidu uhličitého.
  • Recyklovanie ojazdených pneumatík: Konštrukcia Oxygene sa zaobíde bez vzduchovej náplne a vyrába sa v 3-D tlačiarni z prášku z recyklovaných použitých pneumatík. Ľahká, nárazy pohlcujúca štruktúra poskytuje odolné riešenie bez hrozby defektov s cieľom predĺžiť životnosť pneumatík, minimalizovať problémy s ich údržbou a obmedziť tak problémy spojené s dopravou. Otvorená štruktúra pneumatiky zvyšuje bezpečnosť prevádzky, keď vďaka pohlcovaniu vody z behúňa zvyšuje priľnavosť.
  • Výroba vlastnej elektrickej energie: Oxygene zbiera energiu vytvorenú počas fotosyntézy a využíva ju pre pohon zabudovanej elektroniky, vrátane palubných senzorov, procesorov umelej inteligencie a nastaviteľného osvetľovacieho pásu v bočnici pneumatík. Zmenou farby svetla upozorňuje ostatných vodičov aj chodcov na nadchádzajúce akciu, napríklad zmenu jazdného pruhu alebo pribrzdenie.
  • Komunikácia rýchlosťou svetla: Oxygene využíva komunikačný systém na báze viditeľného svetla, čiže LiFi, pre vysokokapacitné mobilné napojenie rýchlosťou svetla. Pomocou LiFi sa môžu pneumatiky pripájať k internetu vecí a vymieňať si dáta na báze vozidlo-vozidlo (V2V) a vozidlo-infraštruktúra (V2I), čo má obrovský význam pre riadiace systémy inteligentnej dopravy.

Zdroj: Goodyear Dunlop Tires
Zdroj: Goodyear Dunlop Tires

„Rovnako ako doterajšie návrhy konceptov, ktoré Goodyear v Ženeve prezentoval v minulosti, je aj Oxygene zamýšľaný ako výzva pre ďalší smer diskusií o budúcnosti inteligentnej, bezpečnej a trvalo udržateľnej dopravy,“ povedal Chris Delaney. „Zároveň prispeje k čistejšiemu ovzdušia, takže nový koncept pneumatík by mohol zlepšiť kvalitu života a zdravotný stav obyvateľov miest“.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: GoodYear.eu, PBR

Komentáre k článku


Stream naživo