2018-03-07 17:14:54
Jaguar I-PACE
Jaguar I-PACE
Zdroj: Jaguar

Jaguar I-PACE: britská šelmička si trúfa na Teslu Model X. Má ale vlastný štýl

Jaguar predstavil na autosalóne v Ženeve svoj prvý elektromobil I-PACE. Crossover má silu a veľký dojazd.

Jaguar predstavil v Ženeve svoj elektromobil I-PACE First Edition. Auto si záujemcovia už môžu objednať. Jednak ako First Edition, no tiež vo výbavách S SE a HSE. Auto má britskú štartovaciu cenu na úrovni 63 500 libier, čo je v prepočte 71 215 eur v aktuálnom kurze. Nie zlé na plne elektrický crossover, ktorý je dostupný už teraz. Síce je menší ako Model X, má svoj štýl a je to riadny kus crossoveru.

I-PACE je elektromobil postavený od základov ako elektromobil. To znamená, že má plný podvozok batérií, disponuje dvoma motormi priamo spojenými s nápravami, má veľmi nízke ťažisko a ideálne rozloženie hmotnosti 50:50. Maximálny systémový výkon dvoch elektromotorov vyvinutých „inhouse“ teda priamo Jaguárom je rovných 400 koní a krútiaci moment je ne-rovných 696 Nm. To stačí, aby I-PACE zrýchlil z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy. Vo videu si môžete pozrieť technické detaily v pohybe. 

Dizajnéri a inžinieri chceli I-PACE jasne odlíšiť od ostatných modelov značky, no zároveň chceli, aby bolo hneď jasné, že ide o Jaguar. Jaguar to je aj vďaka vysokej dynamike a výborným jazdným vlastnostiam prameniacim z vyššie uvedeného. Stály pohon všetkých kolies, vysoká tuhosť konštrukcie – najvyššia spomedzi všetkých modelov značky a vysoký výkon sú kľúčové vlastnosti spolu s nízkym ťažiskom a rozložením hmotnosti.

Zdroj: Jaguar

I-PACE disponuje batériami s kapacitou až 90 kWh. Batérie je možné po úplnom vybití dostať na 80% kapacity za 80 minút v prípade rýchlonabíjačky s výkonom 50 kW. V prípade nabíjačky s výkonom 100 kW to bude príjemnejších 40 minút. Alebo si auto môžete nabiť doma z wall boxu (7 kW) a na to bude stačiť noc, presnejšie 10 hodín do kapacity 80%. Ako hovorí Jaguar, ráno sa zobudíte a zasa máte plnú nádrž. Tá vám môže vydržať až 475 kilometrov, samozrejme v závislosti od dynamiky, počasia a využívania elektriny na palube. Na batérie má zákazník záruku 8 rokov.

Zdroj: Jaguar

Auto sa môže popýšiť aktívnou aerodynamikou na prednej maske v prípade, že sa bude potrebovať nadýchať čerstvého vzduchu a celkovým koeficientom odporu vzduchu na úrovni 0,29 cd.

I-PACE disponuje plným priehrštím asistenčných systémov, je vysoko konektívne, môžete si ho spárovať s hodinkami vďaka, ktorým môžete kľúč nechať na pokoji a nemusíte sa báť, že ho stratíte...

Auto ponúkne slušnú dávku vnútorného priestoru. Najlepšie sú na tom vodič a spolujazdec, no skutoční ľudia sa zmestia aj na zadné sedadlá a do kufra sa zmestí skutočná batožina. Objem kufra je veľmi pekných 656 litrov.

Zdroj: Jaguar


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jaguar

Komentáre k článku


Stream naživo